17.9 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

«Κασσελάκης και Βελόπουλος μου θυμίζουν Τσίπρα και Καμμένο»

Ειδήσεις Ελλάδα

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης για την τρέχουσα επικαιρότητα παραχώρησε το πρωί της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 και τους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου.

Δείτε τη συνέντευξη του πρωθυπουργού:

«Γροθιά στο στομάχι η γυναικοκτονία στους Αγ. Αναργύρους»

Στην αρχή της συνέντευξης ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην δολοφονία της Κυριακής έξω από το ΑΤ των Αγίων Αναργύρων τονίζοντας: «Θέλω να κάνω διάκριση ανάμεσα στη βία κατά των γυναικών και το bullying των ανηλίκων και την παραβατικότητα που σχετίζεται με την καθημερινή εγκληματικότητα. Το περιστατικό των Αγίων Αναργύρων ήταν γροθιά στο στομάχι και για μένα. Έρχεται ένα τέτοιο συμβάν να μας υπενθυμίσει ότι όσα κάνουμε δεν είναι αρκετά. Δεν έχουμε καθημερινά γυναικοκτονίες αλλά καταγγελίες για βία κατά των γυναικών και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχουν μεγαλύτερη άνεση να καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά επειδή υπάρχει εμπιστοσύνη στην αστυνομία παρά το ότι έγιναν όλα λάθος στους Αγίους Αναργύρους».

Υποστήριξε ότι «μπορεί να υπάρχει ακόμα η κουλτούρα στην αστυνομία και το κράτος του ωχαδερφισμού όμως υπάρχουν και αστυνομικοί που κάνουν τα περιπολικά ταξί και ασθενοφόρα. Το είπα ότι τα περιπολικά πρέπει να είναι περιπολικά και ταξί και ασθενοφόρα. Πιστεύω ότι η πλειοψηφία των αστυνομικών έχει αίσθηση του καθήκοντος. Αλλά πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να αλλάξει η κουλτούρα. Χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερους ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες ώστε να έχουν φυσική και νομική προστασία. Χρειαζόμαστε περισσότερα punic button που έχουν σώσει ζωές. Για μένα κάθε τέτοια τραγωδία είναι μια υπενθύμιση ότι όταν κάνουμε βαθιές τομές στο κράτος θα υπάρχουν πισωγυρίσματα αλλά θα πρέπει να πάρουμε δύναμη από αυτό Βρήκαμε πολλούς αστυνομικούς σε φύλαξη «υψηλών προσώπων». Πήρα πρωτοβουλία να τους μειώσουμε και υπήρξαν αντιδράσεις. Πρέπει επίσης να απαλλάξουμε τους αστυνομικούς από γραφειοκρατικά καθήκοντα ώστε να είναι έξω στον δρόμο για να προστατεύουν τον πολίτη».

«Δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη Χρυσοχοΐδη»

Ερωτηθείς σχετικά είπε: «Δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη για τους Αγίους Αναργύρους, είμαι ξεκάθαρος. Αν για ό,τι συμβαίνει λάθος πηγαίνει η ευθύνη στην κορυφή τότε θα είχαμε κάθε εβδομάδα παραιτήσεις. Ευθύνη δική μου ότι άλλαξαν 3 υπουργοί σε λίγους μήνες. Αυτή η 4ετια πρέπει να κάνουμε βαθιές τομές στο κράτος. Αν στην πρώτη 4ετια αντιμετωπίσαμε κρίσεις τώρα μπαίνουμε στα βαθειά. Θα κριθώ για την αποτελεσματικότητα των πολιτικών στο τέλος της 4ετιας».

«Τα παιδιά πρέπει να μιλήσουν για το bullying»

Δεν τελειώνει η πολιτική κατά του bullying με μια πλατφόρμα. Τα παιδιά πρέπει να μιλήσουν. Το bullying είναι μια επίθεση στη διαφορετικότητα. Έχει βαθιά κοινωνικά αίτια και σχετίζεται με την εκτεταμένη χρήση των κινητών τηλεφώνων. Πρέπει να παρέχουμε υποστήριξη στα παιδιά που έχουν θάρρος να μιλήσουν. 

Δεν μπορείς να σπας τα πάντα και να μην έχεις ευθύνη για τίποτα. Επειδή άκουσα ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που λέει για τον βανδαλισμό πρέπει να πληρώνουμε όλοι. Όχι πρέπει να πληρώνει η οικογένεια του δράστη. Αν δεν βάλουμε όρια στα παιδιά 14-15 ετών όταν θα πάνε στο πανεπιστήμιο τι υπόδειγμα θα τους έχουμε δώσει; Είμαι φανατικός υπέρμαχος της πολιτικής από το υπ. Παιδείας για μια λελογισμένη αύξηση των ποινών. Δεν είμαστε εδώ για να τιμωρήσουμε τα παιδιά αλλά για να βάλουμε ένα πλαίσιο συμπεριφορών γιατί τα παιδιά θα γίνουν έφηβοι και ενήλικες. Κάποιοι θέλουν να μένουν παιδιά, και το έχουμε ακούσει από την αριστερά, για να δικαιολογεί συμπεριφορές

Υπάρχει μια πιο αποτρεπτική παρουσία της αστυνομίας όπου συγκεντρώνονται έφηβοι. Θα ήμασταν αφελείς αν λέγαμε ότι θα εξαλείψουμε φαινόμενα βίας των ανηλίκων. Δεν είμαστε ακόμα σε επίπεδα χωρών που έχουν πολύ σκληρές συμμορίες ανηλίκων.

«Στοίχημα να κερδίσουμε τη μάχη με τον χουλιγκανισμό»

Η αθλητική βία είναι το πρώτο στάδιο έκφρασης της βίας εκτός σχολείου. Κάναμε δραστική παρέμβαση με τις κάμερες και το ηλεκτρονικό εισιτήριο και μέχρι στιγμής, τονίζω το μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι πράγματα πάνε να αλλάξουν. Το να κερδίσουμε τη μάχη με τον χουλιγκανισμό είναι στοίχημα για μένα και στη μνήμη του αστυνομικού που σκοτώθηκε από οπαδική βία.

«Πιθανώς μονταρισμένο το ηχητικό στα Τέμπη – Έγιναν λάθη στη διαχείριση»

Αναφερόμενος στην τραγωδία στα Τέμπη και ερωτηθείς σχετικά με τις κατηγορίες που έχει δεχθεί γα συγκάλυψη των ευθυνών ο πρωθυπουργός απάντησε:

«Να συγκαλύψουμε τι; Στο ερώτημα αυτό δε παίρνω απάντηση. Να συγκαλύψουμε τι; Ότι δήθεν το τρένο μετέφερε ξυλόλιο, εκρηκτικά και εμείς σπεύσαμε την ώρα του ατυχήματος; Γνωρίζω πολύ καλά ότι δεν υπήρχε καμία συγκάλυψη.Αυτό το γνωρίζω πάρα πολύ καλά .Και θα σας επαναλάβω αυτό το οποίο είπα στη Βουλή και είναι βαριά προσβλητικό και δύσκολο για μένα. Τη στιγμή που κλήθηκα να διαχειριστώ τη μεγαλύτερη τραγωδία που μπορούσε κάποιος να διανοηθεί, εκείνο το βράδυ το μυαλό μας να ήταν σε τι ακριβώς; Κάτι το οποίο στη συνέχεια μάθαμε χωρίς αυτό να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ουσιαστικά στα Τέμπη συναντήθηκε το ανθρώπινο λάθος με χρόνιες παθογένειες της δημόσιας διοίκησης κάτι το οποίο δε το έκρυψα ποτέ. ‘Ακουσα ότι θέλαμε ντε και καλά να στοχοποιήσουμε τον σταθμάρχη. Ποτέ δεν το είπα αυτό. Αλλά κανείς δεν αμφισβητεί από την άλλη ότι υπήρξε ένα ανθρώπινο λάθος.Αλλά δεν ήταν μόνο το ανθρώπινο λάθος.Ο ίδιος είπα ότι πάντα θα μας βαραίνει το γεγονός ότι δυστυχώς παρότι προσπαθήσαμε, δεν προφτάσαμε να έχουμε έτοιμα όλα τα συστήματα ασφαλείας της τηλεδιοίκησης. Τί θα γινόταν αν τα είχαμε; Πάλι δε το ξέρουμε μετά βεβαιότητας. Όμως αυτήν είναι η πραγματικότητα για τα Τέμπη. Ξέρω ότι έχω απέναντι μου μια κοινωνία πολύ καχύποπτη. Αλλά το μόνο που μπορώ να πω αυτήν τη στιγμή είναι να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι έχει κινηθεί με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Και η δικιά μας δουλειά είναι να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι τα τρένα θα είναι ασφαλή».

Σε ερώτηση για το κατά πόσον υπήρξε «μοντάζ» στα ηχητικά ντοκούμεντα το μοιραίο βράδυ του δυστυχήματος, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Δε το γνωρίζω και δε γνωρίζω αν είναι αλήθεια .Και να το αποδείξει η δικαιοσύνη αν είναι έτσι. Πιθανώς να είναι, αλλά δεν το ξέρω. Αυτό το οποίο γνωρίζω είναι ότι το υλικό ακέραιο έφτασε στη Δικαιοσύνη και αυτό δεν αμφισβητείται. Όλες οι ηχητικές συνομιλίες είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης. Και το πως διέρρευσαν στα Μέσα Ενημέρωσης, το τι έπαιξαν μετά τα Μέσα , σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε κυβερνητική ανάμειξη σε αυτό .Και επαναλαμβάνω να συγκαλύψω τι ακριβώς; Ξαναθυμηθείτε εκείνο το βράδυ.Πιστεύετε πραγματικά ότι εκείνη την ώρα που δεν είχαμε εικόνα για το πόσοι νεκροί υπήρχαν, που το μέλημα μας ήταν να περιθάλψουμε τους τραυματίες. πήγα στο νοσοκομείο στη Λάρισα και είδα συντετριμμένους ανθρώπους που είχαν χάσει τους δικούς τους, ότι το μέλημα μας ήταν εκείνη την στιγμή να πάμε να πειράξουμε κάποια ηχητικά; Είναι βαριά προσβλητικό αυτό για μένα, για τους ανθρώπους που χειρίστηκαν τη κρίση.Τα υπόλοιπα ας τα βρει η δικαιοσύνη. Τα ηχητικά ,όλα τα ηχητικά ,τα πλήρη ηχητικά, διέρρευσαν στα Μέσα δυο μέρες μετά. Δεν υπάρχει αμφιβολία για το τι ειπώθηκε τελικά. Όλοι ξέρουμε την αλήθεια.

Εγώ καταλαβαίνω καταρχάς, οι μόνοι οι οποίοι έχουν δικαίωμα σε αυτή την ιστορία να κάνουν το θυμό τους πραγματική οργή, να πούνε μια κουβέντα παραπάνω, να ζητήσουν τα ρέστα είναι οι γονείς. Οι γονείς όμως. Όχι τα κόμματα που εργαλειοποιούν τον πόνο των γονέων διότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό γίνεται με πολύ συστηματικό τρόπο και είναι κάτι χυδαίο. Θα μπορούσαμε να το έχουμε κάνει για το “Μάτι”. Δεν το κάναμε ποτέ και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά της Ν.Δ από αυτούς που εργαλειοποιούν την τραγωδία. Έρχομαι τώρα στο ερώτημα σας. Ποιο μπάζωμα; Το να ρίξεις χαλίκι για να σταθεροποιήσεις το έδαφος, να πάει ο γερανός, να σηκώσει τα βαγόνια της αμαξοστοιχίας όχι της εμπορικής της επιβατικής .Γι αυτό έγινε. Ήταν μια υπηρεσιακή απόφαση. Εμείς ούτε καν το γνωρίζαμε.Πάρθηκε μια απόφαση να σταθεροποιηθεί το έδαφος. Οι άνθρωποι που χειρίζονταν το χώρο του ατυχήματος, θεώρησαν ότι έπρεπε να σταθεροποιηθεί το έδαφος για να σηκώσουν τα βαγόνια. Είναι πάρα πολύ δυσάρεστο τέτοιες θεωρίες συνωμοσίας να αναπαράγονται με τόσο μεγάλη συστηματικότητα και να πρέπει να καλούμαστε να αποδείξουμε ότι είναι ανυπόστατες. Ο μόνος τρόπος που μπορώ να το κάνω δεν είναι να πείσω εσάς ή τους τηλεθεατές σας γιατί μπορεί να μη μπορέσω να τους πείσω. Είναι να έρθει η ίδια η Δικαιοσύνη, η οποία έχει αναθέσει σε δεύτερο πραγματογνώμονα, να διαψεύσει όλα αυτά τα οποία εγώ γνωρίζω με βάση τα στοιχεία τα οποία έχω στη διάθεση μου ότι είναι αναληθή. Θα σας πω ένα λάθος το οποίο έγινε. Δεν απαντήσαμε με πειστικότητα στις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας που διακινήθηκαν. Το αφήσαμε και ρίζωσαν όλα αυτά, το μπάζωμα, τα εκρηκτικά ,το ξυλόλιο, όλα αυτά τα οποία αναπαράγονται σήμερα προσέξτε από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης σε άρθρο του σε πλήρη συντονισμό με τον κ. Βελόπουλο. Αυτοί τα λένε. Εκεί κάνω τη δική μου αυτοκριτική και λέω έπρεπε να είχαμε απαντήσει με μεγαλύτερη πειστικότητα, διότι προφανώς δεν πείσαμε ότι όλα αυτά είναι τερατουργίες. Πιστεύω ότι θα το αποδείξει η ίδια η Δικαιοσύνη.

Από εκεί και πέρα δεν πρέπει να συγχέουμε μια υπόθεση άρσης ασυλίας ενός βουλευτή με τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες που μπορεί να έχει βάσει του άρθρου 86 του Συντάγματος, του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Είτε ήταν, είτε δεν είναι βουλευτής ο κ. Καραμανλής σήμερα δεν κάνει καμία απολύτως διαφορά στο αν η Βουλή κρίνει ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική επιτροπή .Μέχρι στιγμής η αντιπολίτευση μας λέει ότι αυτό πρέπει να γίνεια αλλά δεν έχει καταθέσει κανένα συγκεκριμένο κατηγορητήριο. Αν το κάνει θα το συζητήσουμε τότε. Θα εξετάσουμε το κατηγορητήριο .Μέχρι στιγμής εγώ κατηγορητήριο δεν έχω δει. Και ξέρετε όταν ζητάς από τον άλλον να πάει στη Δικαιοσύνη, γιατί αυτό ζητούν στην ουσία αφήνοντας υπονοούμενα ότι εδώ υπήρχε ανθρωποκτονία με δόλο, βαριά κατηγορία, τουλάχιστον γράψε , συνέταξε ένα κατηγορητήριο και πήγαινε στη Βουλή να τοποθετηθούν τα κόμματα επίσημα”.

«Είμαστε στο τέλος της περιπέτειας του υψηλού πληθωρισμού»

Ερωτηθείς για το πρόβλημα της ακρίβειας που ταλαιπωρεί τα ελληνικά νοικοκυριά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ελληνική οικονομία έχει κάνει σημαντική πρόοδο.Αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζεται από όλους.Από την άλλη πρώτος εγώ λέω ότι το πρόβλημα της ακρίβειας είναι εδώ και ροκανίζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών. ‘Αρα ξεκινώ αναγνωρίζοντας ότι στο ζήτημα του διαθέσιμου εισοδήματος υπάρχει ένα πρόβλημα ουσιαστικό.’Εχει περισσότερο να κάνει με το σούπερ μάρκετ και ακόμα πιο εστιασμένα στα ζητήματα του πληθωρισμού των τροφίμων το οποίο μειώνει την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων και το διαθέσιμο εισόδημα. Αυτό είναι μία πραγματικότητα που δεν μπορούμε να την αμφισβητήσουμε. Δεν την επιβεβαιώνουν μόνο το επίσημα στοιχεία.Το επιβεβαιώνει ο κάθε πολίτης ο οποίος πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ. ‘Αρα δεν είμαι εδώ για να ωραιοποιήσω καμία κατάσταση, ούτε να παρουσιάσω μία εικόνα μίας χώρας η οποία έχει μετατραπεί σε ένα οικονομικό παράδεισο. Δεν είμαστε εκεί όμως, έχουμε κάνει αρκετά πράγματα για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

Πρώτον όταν μιλάμε για ακρίβεια και για διαθέσιμο εισόδημα, δεν κοιτάμε μόνο το σούπερ μάρκετ. Οι δαπάνες ενός νοικοκυριού αφορούν την ενέργεια, τις μετακινήσεις και πολλές άλλες κατηγορίες δαπανών. Πέρα από το σούπερ μάρκετ, έχουμε πρόοδο και στην ενέργεια. Και ειδικά στην ηλεκτρική ενέργεια έχει γίνει μία πάρα πολύ σημαντική πρόοδος. Η παρέμβαση που κάναμε στην αγορά έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, να μην χρειαζόμαστε άλλο να επιδοτούμε τους λογαριασμούς, όπως το κάναμε δύο χρόνια με μεγάλο κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό, και να επιστρέφουμε σιγά-σιγά σε τιμές προ του 2021. ‘Αρα, εκεί αναμφισβήτητα έχει γίνει πολύ σημαντική πρόοδος. Έχει γίνει πρόοδος σε παρεμβάσεις και σε μία σειρά από καταναλωτικά προϊόντα που πράγματι είχανε πάρει την ανιούσα. Με δομικές παρεμβάσεις στην αγορά έτσι ώστε ήδη πολλά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου και του βρεφικού γάλακτος, να είναι πιο φθηνά. Το ζήτημα δεν είναι μόνο να μειώνεται ο πληθωρισμός. Είναι να έχουμε αποπληθωρισμό, να πέφτουν οι τιμές. Έχουμε κάποιες πρώτες δειλές ενδείξεις, τονίζω το δειλές εξελίξεις, σε αρκετές κατηγορίες τροφίμων έχουμε μειώσεις τιμών από τον Μάρτιο σε σχέση με το Φεβρουάριο. Εκτιμώ ότι είμαστε προς το τέλος αυτής της περιπέτειας.

«Η μόνη απάντηση στην ακρίβεια είναι η αύξηση των μισθών»

Αλλά η μόνη μου απάντηση στο πρόβλημα της ακρίβειας είναι στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος και οι μόνιμες αυξήσεις μισθών. Διότι κάποια στιγμή η ακρίβεια θα υποχωρήσει, μπορεί να πάρει λίγο περισσότερο χρόνο από όσο περιμέναμε όμως οι αυξήσεις των μισθών είναι εδώ για να μείνουν. Ο κατώτατος μισθός πήγε στο 830Euro και θα πάει στα 950. Ο μέσος μισθός έχει αυξηθεί σημαντικά και να το πω και αυτό έστω και αν οι πολίτες δεν το αισθάνονται αλλά τουλάχιστον αυτό επιβεβαιώνουν τα επίσημα στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδος, οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό τα τέσσερα χρόνια που είμαστε κυβέρνηση είναι μεγαλύτερες από τη συνολική αύξηση του πληθωρισμού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήμασταν μία χώρα η οποία πριν την κρίση πλησιάζαμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς το ΑΕΠ κατα κεφαλήν και ξαφνικά βρεθήκαμε έχοντας χάσει 25% του ΑΕΠ μας. Καλούμαστε δηλαδή να καλύψουμε μία μεγάλη απόσταση από εκεί που ήμασταν.Την καλύπτουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι πλέον μετά την εποχή του covid όπου δαπανήσαμε πολλά χρήματα για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία και κρατήσαμε την κοινωνία και την οικονομία όρθια, έχουμε μπει πλέον σε ένα άλλο περιβάλλον. Η χώρα πρέπει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα γιατί πρέπει να μειώσει το χρέος της και είναι ο μόνος τρόπος να εξασφαλίσουμε ότι ποτέ δεν θα ξαναχρεοκοπήσουμε και δεν θα ξαναγυρίσουμε σε αυτά τα οποία περάσαμε τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα. Και αυτή είναι η δέσμευσή μου. Ποτέ δεν θα ξαναζήσουμε αυτά τα οποία ζήσαμε. Αυτό σημαίνει ότι ως προς την καθιέρωση του προϋπολογισμού πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Αν έχουμε υπέρβαση εσόδων σε σχέση με το στόχο του προϋπολογισμού, εδώ είμαστε προς το τέλος της χρονιάς να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Στην αρχή της χρονιάς όμως δεν θα πειραματιστούμε με την εκτέλεση του προϋπολογισμού και γι αυτό είναι βαθιά ανεύθυνο να ακούω από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, να ξανακάνουνε ό,τι έκαναν και πριν από τις εκλογές. Να τάζουν ακοστολόγητα μία σειρά από μέτρα τα οποία αν το 1/10 από αυτά τα εφάρμοζαν είναι πολύ πιθανό να είχαμε ήδη δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Εμείς λοιπόν έχουμε μία ευθύνη απέναντι στους Έλληνες πολίτες ότι θα υλοποιούμε τον προϋπολογισμό με συνέπεια. Θα μπορούμε να πετύχουμε κάτι το οποίο σχεδόν καμία χώρα δεν έχει πετύχει:Τη μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ και ταυτόχρονα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό δεν είναι κάτι εύκολο να το πετύχει μία οικονομία. Εμείς θα το έχουμε καταφέρει. Κατά συνέπεια στηρίζουμε τους πολίτες και επειδή μιλάτε για επιδόματα έχουμε πάρα πολλά επιδόματα. Μην ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή το ελληνικό κράτος έχει μία κοινωνική πολιτική η οποία εκδηλώνεται με πολλές διαφορετικές εκφάνσεις και στηρίζουμε πάρα πολλούς αδύναμους συμπολίτες μας, από το ενοίκιο μέχρι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Δεν είναι λίγα τα χρήματα τα οποία δίνουμε. Για τα επιδόματα που δίνουμε κάθε μήνα, δίνουμε εκατομμύρια κάθε μήνα για να μπορούμε να στηρίξουμε τους αδύναμους συμπολίτες μας. ‘Αρα δεν είναι ότι ξαφνικά σταματήσαμε να δίνουμε επιδόματα και σταματήσαμε να κάνουμε κοινωνική πολιτική. Αυτή την κάναμε, την κάνουμε και πρέπει να την κάνουμε διότι μέριμνά μας είναι να στηρίζουμε πάντα τους πιο αδύναμους».

«Υπάρχουν ιδέες για νέους πόρους και στήριξη στη στέγαση»

Για το πρόβλημα των υψηλών ενοικίων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε «υλοποιούμε μία σειρά από δράσεις για να μπορούμε να στηρίξουμε ειδικά τα νέα ζευγάρια να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του κόστους της στέγης. Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο. Χιλιάδες ζευγάρια αποκτούν σπίτι πληρώνοντας ουσιαστικά μία δόση στεγαστικού δανείου χαμηλότερη από όσο θα πλήρωναν σε ενοίκιο εάν νοίκιαζαν το αντίστοιχο σπίτι. Υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια για το πρόγραμμα ” Σπίτι μου”. Δεν είχαμε κάποια δυσκολία αλλά είναι ένα ακριβό πρόγραμμα το οποίο κοιτάμε να δούμε αν έχουμε άλλους τρόπους για να μπορούμε να βρούμε πόρους για να μπορούμε να το ενισχύσουμε περαιτέρω. Προς το παρόν έχουν εξαντληθεί, έχουμε όμως κάποιες ιδέες για το πώς μπορούμε ενδεχομένως να βρούμε νέους πόρους, για να μπορούμε να στηρίξουμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ανακαίνιση παλιών διαμερισμάτων τα οποία είναι κλειστά και τα οποία μπορούν να βγουν στην αγορά. Είχες παλιά ένα σπίτι το οποίο ήταν εγκαταλελειμμένο. Όταν τα ενοίκια ήτανε πολύ χαμηλά γιατί να μπει στον κόπο να το φτιάξεις; Το άφηνες έτσι όπως ήταν. Τώρα που τα ενοίκια ανεβαίνουν και ξέρεις πως αν βάλεις εσύ λίγα λεφτά και βάλει και το κράτος λίγα λεφτά το διαμέρισμα αυτό μπορεί να μπει στην αγορά, θα αρχίσουμε να έχουμε παραπάνω προσφορά διαμερισμάτων. Γιατί η αγορά είναι προσφορά και ζήτηση και με αυτό τον τρόπο να αποσυμπιεστούν όλοι. Βέβαια το πρόγραμμα της κοινωνικής αντιπαροχής το οποίο πιστεύω πολύ είναι ένα πρόγραμμα το οποίο μπορούμε να δίνουμε, το κάνουν κι άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, εκτάσεις σε κατασκευαστές, είναι ένα είδος αντιπαροχής, φτιάξτε κατοικίες, κρατήστε ένα κομμάτι να το πω πολύ απλά για εσάς, το υπόλοιπο θα επιστρέψει στο κράτος για να μπορούμε να το νοικιάζουμε με ένα φθηνό ενοίκιο και βέβαια να προσθέσω σε αυτά τα προγράμματα που αφορούν τη φοιτητική στέγη. Τις νέες φοιτητικές εστίες οι οποίες κατασκευάζονται και με μεγάλες προσπάθειες τις οποίες θα κάνουμε, να ανακατασκευάσουμε τις υφιστάμενες που δυστυχώς δεν είναι στην κατάσταση την οποία θα θέλαμε”.

«Με εξοργίζουν οι πλασματικές εκπτώσεις»

Συνεχίζοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης κι αναφερόμενος για τους ελέγχους είπε: «Σίγουρα υπάρχουνε κάποιοι που δεν έχουνε βάλει μυαλό και για αυτό μπαίνουνε συνέχεια πρόστιμα και έχω πει ότι δεν με νοιάζει πόσο μεγάλη είναι η εταιρεία η οποία παραβιάζει το νόμο. Εάν εντοπιστεί και έχουμε την απαραίτητη τεκμηρίωση το πρόστιμο θα επιβληθεί και εισπραχθεί. Και ξέρετε για αυτές τις μεγάλες εταιρείες το πρόστιμο δεν είναι τόσο το ζητούμενό όσο η φήμη και όσο η δημοσιοποίηση του προστίμου. Αυτό πονάει περισσότερο από το πρόστιμο αυτό καθ’ αυτό. Υπάρχει μία ικανοποιητική συμμόρφωση. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της αγοράς θα εξακολουθούν να κάνουν τη δουλειά τους. Την κάνουν πολύ πιο αποτελεσματικά από ότι στο παρελθόν. Προφανώς δεν μπορούν να εντοπίσουν όλα τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, γνωρίζει όμως ο κάθε επιχειρηματίας και η κάθε επιχείρηση ότι αν παραβεί το νόμο, είτε μιλάμε για το περιθώριο κέρδος είτε μιλάμε για πλασματικές εκπτώσεις οι οποίες ξέρετε με εξοργίζουν πάρα πολύ, δεν μπορεί να λες ότι κάνω εκπτώσεις 50% και δύο μέρες πιο πριν έχεις αυξήσει 100% την τιμή του προϊόντος. Εκεί θα σας έλεγα ότι οι δικές σας εκπομπές και το ρεπορτάζ στο οποίο κάνετε, γιατί έχετε το δάχτυλό σας επάνω στο παλμό της αγοράς και της κοινωνίας μας, είναι και σε μας εξαιρετικά χρήσιμα γιατί πολλές φορές και εμείς βλέπουμε από πολίτες και ζητάμε και από τους πολίτες να μπορούν μέσα από τα ΜΜΕ να μας καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά. Και τέλος πάντων προϊόντα, όπως ο e- katanalotis, η δυνατότητα δηλαδή άμεσης σύγκρισης τιμών το πώς θα ψωνίζουν όλοι ποιο έξυπνα,είναι ένα ακόμη εργαλείο για να κάνει έξυπνες αγορές και περισσότερο για να έχει μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές. Το πρόβλημα, για όποιον πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ, είναι η σύγχυση στις τιμές. Δεν καταλάβαινες ποια είναι η πραγματική τιμή.Έβλεπες πάρα πολλά προϊόντα σε προσφορές και αυτό στα καταναλωτικά προϊόντα αρχίζει και εξορθολογίζεται πια ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια και τελικά να λειτουργήσει η καλύτερα ανταγωνισμός».

«Το ΕΣΥ θα κριθεί το 2027» – Απογευματινά χειρουργεία με εισοδηματικά κριτήρια

Ερωτηθείς για το ΕΣΥ και τα απογευματινά χειρουργεία ο κ. Μητσοτάκης είπε:

«Τα απογευματινά χειρουργεία, να τονίσουμε, δεν αφορούν κρίσιμες εγχειρήσεις, να το πούμε αυτό, αν έχεις μια επείγουσα εγχείρηση δεν υπάρχει περίπτωση να μην εγχειριστείς. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Αφορά περιπτώσεις που έχουμε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις γιατί, πόσο υποφέρει κανείς που πρέπει να κάνει έναν καταρράκτη, μιλάμε για συνηθισμένα περιστατικά. Οι άνθρωποι αυτοί ταλαιπωρούνται. Δεν κινδυνεύει η ζωή τους, αλλά ταλαιπωρούνται και δεν γίνεται να περιμένουν 2 και 3 χρόνια για να γίνει μια επέμβαση. Άρα τα απογευματινά χειρουργεία είναι μια απάντηση, δεν την θεσμοθετήσαμε εμείς πρώτοι, σε αυτούς που έχουν τη δυνατότητα και τη διάθεση να πληρώσουν λιγότερα λεφτά από όσο θα πλήρωναν στον ιδιωτικό τομέα και βέβαια είναι περισσότερα έσοδα για γιατρούς και νοσηλευτές, να το πούμε αυτό, γιατί έχουμε ένα άλλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή το οποίο πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Ότι επειδή ο ιδιωτικός τομέας πληρώνει καλύτερα γιατρούς και νοσηλευτές χάνουμε ικανούς γιατρούς στον ιδιωτικό τομέα, άρα είναι και ένα επιπλέον εισόδημα για τους γιατρούς».

«Νομίζω ότι θα πρέπει στους 2-3 μήνες να αξιολογήσουμε πράγματι ποιοι είναι αυτοί τελικά που έκαναν χρήση αυτών των χειρουργείων και να σας πω και κάτι ακόμη. Κοιτάζουμε να εκταμιεύσουμε ένα ποσό, το οποίο θα μπορέσει να δώσει τη δυνατότητα στο κράτος να χρηματοδοτήσει το ίδιο τα χειρουργεία αυτά. Οι γιατροί να πάρουν τα λεφτά, αλλά να μη τα πληρώσει ο ασθενής, αλλά να τα πληρώσει το κράτος άρα να είναι δωρεάν το απογευματινό χειρουργείο για κάποιες κατηγορίες ασθενών. Είναι κάτι το οποίο το εξετάζουμε με το υπουργείο Υγείας, για να μπορούμε εμείς να πληρώνουμε κάποια από τα απογευματινά χειρουργεία», ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Πιστεύω ότι σύντομα θα μπορούμε να πούμε κάτι πιο συγκεκριμένο γι’ αυτό, γιατί ο άλλος σου λέει εγώ δεν έχω λεφτά καθόλου άρα πως με βάζεις εμένα σε αυτή τη δύσκολη θέση να πληρώσω για κάτι. Αλλά ποια είναι η λογική. Ότι αν όντως η λίστα αποσυμφορηθεί από αυτούς που μπορούν να πληρώσουν τότε αυτός που δε μπορεί να πληρώσει θα έρθει πιο νωρίς η σειρά του. Θα πρέπει πάνω στο 3μηνο να δούμε ποιοι είναι αυτοί που τα χρησιμοποιούν και να κάνουμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Μιας και με ρωτήσατε για την υγεία, το ζήτημα δεν είναι μόνο τα απογευματινά χειρουργεία. Δεν πήγα μόνο στον Άγιο Παύλο, πάω σε πολλά νοσοκομεία σε πολλά κέντρα υγείας, γιατί ξέρω πολύ καλά ότι όταν ρωτάμε τους πολίτες για την υγεία, μας λένε πρέπει να κάνετε περισσότερα παρότι πολλοί πολίτες που μας ακούνε αναγνωρίζουν ότι έχουμε εξαιρετικούς γιατρούς, ότι πολλές φορές η περίθαλψη είναι εξαιρετική. Έχουμε ζητήματα με τις υποδομές μας, με τα κτίρια, με τα μηχανήματα, με τους θαλάμους και ρίχνουμε πολλά λεφτά σε αυτή τη κατεύθυνση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Πήγα στον Άγιο Παύλο δεν είναι η πρώτη φορά που πάω στο νοσοκομείο. Ο Άγιος Παύλος είναι ένα νοσοκομείο, στο οποίο δεν είχε μπει ούτε 1 ευρώ εδώ και 20 χρόνια. Μπαίνουν 10,5 εκατομμύρια ευρώ, ολοκαίνουρια τμήματα επειγόντων περιστατικών, καινούριοι θάλαμοι, καινούρια μηχανήματα, ενεργειακή αναβάθμιση. 80 νοσοκομεία και 156 κέντρα υγείας ανακαινίζονται μερικώς ή πλήρως με πόρους μόνο από το ταμείο ανάκαμψης. Χρειάζεται να δούμε ζητήματα ειδικοτήτων, δεν έχουμε γενικούς γιατρούς, δεν έχουμε παθολόγους, αναισθησιολόγους. Αυτά είναι δομικά προβλήματα, δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει κανείς από τη μια στιγμή στην άλλη, κάπου έχουμε περισσότερους γιατρούς, κάπου λιγότερους δεν έχουμε όσους γιατρούς θα θέλαμε στα νησιά μας και σε απομακρυσμένες περιοχές, αλλά δεν υπάρχει ζήτημα ιατρικής κάλυψης στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Άλλα είναι τα προβλήματα. Χρειαζόμαστε παραπάνω νοσηλευτές, προσλαμβάνουμε παραπάνω νοσηλευτές», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και κατέληξε: «Θα κριθεί το νέο ΕΣΥ το 2027, στο τέλος της τετραετίας δηλαδή. Γιατί η παρέμβαση αυτή λιθαράκι-λιθαράκι ο πολίτης θα αρχίσει να βλέπει την αλλαγή. Δεν θα την δει αμέσως, ούτε υπάρχει κάποια μαγική λύση για να αλλάξει ένα σύστημα που είχε στερηθεί πόρων πολλές δεκαετίες».

«Κασσελάκης και Βελόπουλος μου θυμίζουν Τσίπρα και Καμμένο»

Σχετικά με τις ευρωεκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως ψηφίζουμε για το πόσο δυνατή θα είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια, ενώ παράλληλα είπε πως οι εν λόγω εκλογές θα δώσουν και μια εικόνα για τα εσωτερικά της χώρας.

Αναφέρθηκε όμως και στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη λέγοντας πως «αναγνωρίζει ότι θα είναι δεύτερος. Γιατί λοιπόν ζητάει εθνικές εκλογές». Μάλιστα, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι επόμενες εθνικές εκλογές θα λάβουν χώρα το 2027, ανεξάρτητα του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών.

«Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι δεν τηρεί το προεκλογικό της πρόγραμμα», είπε αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ σχολίασε πως οι κύριοι Κασσελάκης και Βελόπουλος μου θυμίζουν τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο.

«Μπορεί να ενόχλησε κάποιους το ν/σ για την ισότητα στον γάμο»

Σε ερώτηση για το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο ο πρωθυπουργός είπε: «Σίγουρα μπορεί -και γι’ αυτό και ήμασταν και πάρα πολύ ανοιχτοί- να ενόχλησε κάποιους συμπολίτες μας. Τους ζητούμε όμως να δουν τη μεγάλη εικόνα. Μπορεί να διαφώνησαν με αυτό, εγώ σεβάστηκα απόλυτα την άποψή τους. Εξήγησα γιατί θέλω να το κάνω, δεν έβαλα το μαχαίρι στο λαιμό σε κανέναν. Και είμαι σίγουρος ότι και οι συμπολίτες μας, Νεοδημοκράτες, που μπορεί να ενοχλήθηκαν, τελικά όταν θα έρθει η ώρα της κάλπης θα δουν τη μεγάλη εικόνα και δεν θα απομονώσουν ένα συγκεκριμένο ζήτημα με το οποίο διαφωνούν. Από εκεί και πέρα, υλοποιήσαμε ένα σκέλος του προεκλογικού μας προγράμματος. Το είχαμε πει και το κάναμε».

«Το σχέδιο είναι να βρεθώ τον Μάιο στην Τουρκία»

Σχετικά με το επικείμενο ταξίδι του στην Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιβεβαίωσε την ημερομηνία της 13ης Μαΐου, ωστόσο παραδέχθηκε πως θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη γειτονική χώρα. «Βασικές θέσεις της Τουρκίας δεν έχουν αλλάξει αλλά υπάρχει σημαντική πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Πρόσθεσε πως «για πάνω από 12 μήνες δεν έχουμε παραβιάσεις και παραβάσεις των συνόρων μας από την Τουρκία».

Αναφορικά με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών της γειτονικής χώρας και τα περί αμφισβήτησης της κυριαρχίας ελληνικών νησιών του Βορείου Αιγαίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τη συζήτηση με την Τουρκία για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

«Υπόμνημα κατά της υποψηφιότητας των Σπαρτιατών»

Ερωτηθείς για του Σπαρτιάτες είπε: «Θα καταθέσουμε υπόμνημα στον Άρειο Πάγο μετά τη δίωξη που ασκήθηκε και εκ των υστέρων η νομοθετική πρωτοβουλία που λάβαμε δικαιώνεται στον βαθμό τουλάχιστον που η υπόθεση αυτή εξετάζεται από το Ανώτατο Δικαστήριο. Και νομίζω ότι είναι μια ευκαιρία, σε ένα κλίμα γενικότερης τοξικότητας, να μπορούμε να συμφωνούμε τουλάχιστον σε κάποια αυτονόητα. Αφού δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε πολλά άλλα, τουλάχιστον εδώ νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε ένα από κοινού βήμα στη σωστή κατεύθυνση.».

«Δεν πάω πουθενά»

Τέλος απαντώντας αν προτίθεται να φύγει για να αναλάβει κάποιο αξίωμα στην Ευρώπη ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε: «Κοιτάξτε, καταρχάς σίγουρα το γεγονός ότι αυτή η συζήτηση γίνεται είναι και λίγο κολακευτική. Δεν συνηθίζεται ένας Έλληνας Πρωθυπουργός να συζητείται για κάποιες θέσεις στην Ευρώπη. Δεν το είχαμε ξαναδεί αυτό. Η διάψευσή μου παραμένει εξίσου κατηγορηματική. Δεν πάω πουθενά. Δεν με ενδιαφέρει να εκπροσωπήσω την Ευρώπη στην Ελλάδα, αλλά την Ελλάδα στην Ευρώπη. Θα είμαι Πρωθυπουργός της πατρίδας μας, εκεί που με έταξαν οι Έλληνες πολίτες και θα σεβαστώ απόλυτα την ετυμηγορία των Ελλήνων, όπως αυτή διαμορφώθηκε στις πρόσφατες εκλογές.». 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό