16.5 C
Athens
Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Η ΕΕ ερευνά Facebook και Instagram στο πλαίσιο της καταστολής περιεχομένου

Ειδήσεις Ελλάδα

Το Facebook και το Instagram υπόκεινται σε έρευνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πιθανές παραβιάσεις των κανόνων τροποποίησης περιεχομένου ήδη από σήμερα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, οι έρευνες είναι πιθανό να στοχεύσουν σε μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του χειρισμού των διαφημίσεων από το Meta, ιδίως των πολιτικών διαφημίσεων, για να εξεταστούν πιθανές παραβιάσεις του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτόν τον μήνα μια ρωσική εκστρατεία για τον επηρεασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο ευδοκιμεί στο Facebook, προωθώντας αφηγήσεις υπέρ του Κρεμλίνου με διαφημίσεις που αγοράζονται μέσω ψεύτικων λογαριασμών.

Πλατφόρμες όπως το Facebook κλήθηκαν να διασφαλίσουν ότι οι πολιτικές διαφημίσεις και τα AI deepfakes επισημαίνονται σαφώς στο πλαίσιο της DSA ενόψει των εκλογών.

Κυβερνήσεις της ΕΕ ανησυχούν για μια έξαρση της ρωσικής ανάμειξης

Εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα προσέλθουν στις κάλπες στις 6-9 Ιουνίου για να εκλέξουν τους νέους εκπροσώπους του Κοινοβουλίου, οι οποίοι θα καθορίσουν την ατζέντα του μπλοκ για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ ανησυχούν για μια έξαρση της ρωσικής ανάμειξης που θα μπορούσε να επηρεάσει τις απόψεις των ψηφοφόρων. Ένας Γάλλος υπουργός προειδοποίησε μάλιστα ότι η χώρα «κατακλύζεται από προπαγάνδα».

Αλλά η Meta έχει επίσης ερωτηθεί από τις ρυθμιστικές αρχές εδώ και μήνες για άλλα ζητήματα, όπως ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει τα παράνομα ή επιβλαβή βίντεο που ανεβάζουν οι χρήστες στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης της, μέχρι γενικότερες ανησυχίες σχετικά με την παραπληροφόρηση και τον τρόπο με τον οποίο οι νέοι χρησιμοποιούν τις ψηφιακές υπηρεσίες της εταιρείας.

Η Επιτροπή Meta ζήτησε να ανταποκριθεί τον Οκτώβριο περίπου υλικό συνδεδεμένο στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και τον Νοέμβριο ζήτησε πληροφορίες για την ακεραιότητα εκλογών.

Τον Δεκέμβριο ζήτησε η εταιρεία για νοητική και σωματική υγεία ανησυχίες για πώς minors χρησιμοποιούνται υπηρεσίες της και επίσης για αλγόριθμο και σεξουαλικές εικόνες της αλγορίθμου και των minors.

Μόλις τον περασμένο μήνα η ΕΕ ζήτησε πληροφορίες σχετικά με τους αλγόριθμους, τα deepfakes, το νέο μοντέλο συνδρομής της Meta χωρίς διαφημίσεις, την εφαρμογή Threads και τον τρόπο με τον οποίο περιορίζει την ορατότητα ορισμένων λογαριασμών ή αναρτήσεων, γνωστό ως shadow banning.

«Η εταιρεία έχει «μια καθιερωμένη διαδικασία για τον εντοπισμό και τον μετριασμό των κινδύνων στις πλατφόρμες μας»

Ο εκπρόσωπος της Meta, Ben Walters, δήλωσε ότι η εταιρεία έχει «μια καθιερωμένη διαδικασία για τον εντοπισμό και τον μετριασμό των κινδύνων στις πλατφόρμες μας».

«Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να τους παράσχουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το έργο αυτό», δήλωσε.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ εποπτεύει τον τρόπο με τον οποίο οι μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες συμμορφώνονται με τους ψηφιακούς κανόνες που τις υποχρεώνουν να περιορίζουν το παράνομο και επιβλαβές περιεχόμενο, όπως η παραπληροφόρηση, στο πλαίσιο της DSA. Οι εταιρείες κινδυνεύουν με εντολές αναστολής ορισμένων λειτουργιών ή με πρόστιμα ύψους έως και 6% των παγκόσμιων εσόδων τους.

Οι έρευνες θα καταστήσουν την Meta την τρίτη εταιρεία που θα στοχοποιηθεί από τις έρευνες DSA.

Έρευνες σε TikTok, X και AliExpress

Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν ενισχύσει το νέο τους εργαλείο κατά του προβληματικού διαδικτυακού περιεχομένου, ξεκινώντας ήδη άλλες έρευνες για την TikTok, την X και την AliExpress.

Η Meta μηνύει ξεχωριστά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την εισφορά που πρέπει να καταβάλει για τη χρηματοδότηση της επιβολής της DSA. Η Meta δήλωσε ότι πληρώνει 11 εκατομμύρια ευρώ για το 2024, σχεδόν το ένα τέταρτο αυτού που η ΕΕ δήλωσε ότι χρειάζεται.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό