17.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Το δραματικό τηλεφώνημα που «δείχνει» χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν

Ειδήσεις Ελλάδα

Δραματικές είναι οι ώρες στη Μέση Ανατολή καθώς θεωρείται πλέον δεδομένο ότι το Ισραήλ έχει αποφασίσει να χτυπήσει πολύ σκληρά το Ιράν, όπως φάνηκε καθαρά και μετά τη δεύτερη συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ, μέσα σε 24 ώρες.

Όμως, ενδεικτικό της αποφασιστικότητας των Ισραηλινών είναι το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Άμυνας στο Πεντάγωνο. Ο Γιοάβ Γκάλαντ είπε στον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, σε επικοινωνία που είχαν την Κυριακή, ότι το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή από το να απαντήσει στην άνευ προηγουμένου επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εξαπέλυσε το Ιράν το Σαββατοκύριακο, όπως δήλωσαν στο Axios ένας Αμερικανός αξιωματούχος και μια άλλη πηγή που ενημερώθηκε για το τηλεφώνημα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, υποστράτηγος Πατ Ράιντερ, δήλωσε σε ανακοίνωση που ακολούθησε το τηλεφώνημα των δύο αξιωματούχων ότι οι δύο τους εξέτασαν «την επιτυχή συνδυασμένη επιχείρηση των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ισραήλ και των εταίρων τους για την υπεράσπιση του Ισραήλ από πρωτοφανείς επιθέσεις που εξαπολύθηκαν από το ιρανικό έδαφος και από τους πληρεξουσίους του Ιράν».

«Ο υπουργός τόνισε ότι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν κλιμάκωση, θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υπεράσπιση του Ισραήλ και του προσωπικού των ΗΠΑ», δήλωσε ο Ράιντερ. «Ο υπουργός Όστιν ενημέρωσε επίσης τον υπουργό Γκάλαντ για τις διαβουλεύσεις του με εταίρους και συμμάχους για την ενίσχυση της διεθνούς αποφασιστικότητας απέναντι στην ιρανική επιθετικότητα», προστίθεται στο κείμενο.

Το Ισραήλ δεν θα δεχθεί μια «εξίσωση» στην οποία το Ιράν θα απαντά με άμεση επίθεση κάθε φορά που το Ισραήλ πλήττει στόχους στη Συρία, φέρεται να τόνισε ο Γκάλαντ στον Αμερικανό ομόλογό του. Οι ίδιες πηγές είπαν ότι ο Όστιν μετέφερε ένα παρόμοιο μήνυμα με αυτό που έδωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν στον Νετανιάχου, το βράδυ του Σαββάτου, τονίζοντας την ανάγκη να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση. «Έχεις μια νίκη. Πάρε τη νίκη», είπε ο Μπάιντεν στον Νετανιάχου, προειδοποιώντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση εναντίον του Ιράν.

Πάντως, πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν και πολλές άλλες δυτικές χώρες που είναι στο πλευρό του Ισραήλ, παροτρύνουν την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου να μην βιαστεί να προβεί σε αντίποινα κατά του Ιράν που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περιφερειακό πόλεμο.

Μπλίνκεν: Η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί «κλιμάκωση» με το Ιράν αλλά θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το Ισραήλ

Οι ΗΠΑ δεν «επιδιώκουν κλιμάκωση» αλλά θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται το Ισραήλ μετά την επίθεση του Ιράν κατά του εβραϊκού κράτους, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. «Δεν επιδιώκουμε κλιμάκωση αλλά θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το Ισραήλ και να προστατεύουμε τις δυνάμεις μας στην περιοχή», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Ιράκ, Μοχαμάντ Αλί Ταμίμ.

«Νομίζω ότι αυτό το Σαββατοκύριακο έδειξε ότι το Ισραήλ δεν χρειάζεται να αμυνθεί μόνο του όταν είναι θύμα επιθετικότητας…», δήλωσε, καταδικάζοντας την ιρανική επίθεση ως «πρωτοφανή σε εύρος και μέγεθος», η πρώτη ευθεία επίθεση από το Ιράν στο Ισραήλ.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έκανε και πάλι λόγο για έντονη διπλωματική κινητικότητα «τις τελευταίες 36 ώρες, με στόχο τον συντονισμό μιας διπλωματικής απάντησης για να προσπαθήσει να αποτραπεί η κλιμάκωση» στην περιοχή. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συναντήθηκε με τους ομολόγους του από την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Από την πλευρά του ο Αλί Ταμίμ δήλωσε ότι η Βαγδάτη κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να δείξουν αυτοσυγκράτηση. «Η κυβέρνηση του Ιράκ προειδοποιεί ότι η κλιμάκωση στην περιοχή θα μετεξελιχθεί σε έναν ευρύτερο πόλεμο που θα απειλήσει τη διεθνή ασφάλεια», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ και θα γίνει δεκτός στον Λευκό Οίκο από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ιράν: Η Τεχεράνη θα απαντήσει άμεσα αν το Ισραήλ προχωρήσει σε αντίποινα

Το Ιράν δεν επιθυμεί αύξηση των εντάσεων αλλά θα απαντήσει άμεσα και πιο σθεναρά από ό,τι προηγουμένως, αν το Ισραήλ προχωρήσει σε αντίποινα, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν στον Βρετανό ομόλογό του, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η Ισλαμική Δημοκρατία εκτόξευσε drones και πυραύλους προς το Ισραήλ αργά το Σάββατο σε αντίποινα για μια επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό, τροφοδοτώντας φόβους για έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο που θα μπορούσε να ξεσπάσει στον απόηχο του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό