17.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

«Συνάντηση κορυφής» Μητσοτάκη με CEO της παγκόσμιας βιοφαρμακοβιομηχανίας

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Αθήνα αποτελεί αυτές τις ημέρες το επίκεντρο της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας, καθώς φιλοξενεί το ετήσιο διεθνές φόρουμ που διοργανώνει η IFPMA. Μάλιστα, τα μέλη του φορέα, CEO εταιρειών και επικεφαλής διεθνών ενώσεων, πραγματοποιούν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, αλλά και στελέχη της κυβέρνησης σήμερα, Τετάρτη 3 Απριλίου, στο Μαξίμου.

Η καινοτομία κυριαρχεί στην ατζέντα του Πρωθυπουργού αυτές τις ημέρες, καθώς τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη συναντώνται με 20 CEO μεγάλων βιοφαρμακευτικών εταιρειών και τους επικεφαλής πέντε διεθνών φορέων εκπροσώπησης φαρμακευτικών εταιρειών.

Το ετήσιο διεθνές φόρουμ που διοργανώνει η IFPMA, η Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανίας και Ενώσεων (International Federation of Pharmaceutical Manufacturers & Associations) πραγματοποιείται φέτος στη χώρα μας. Το BCR (Biopharmaceutical CEO Roundtable), όπως ονομάζεται η συνάντηση των επικεφαλής των βιοφαρμακευτικών εταιρειών και των διεθνών ενώσεων φαρμακευτικών εταιρειών (πχ ΣΦΕΕ από Ελλάδα και EFPIA για την Ε.Ε.), λαμβάνει χώρα δύο φορές ετησίως, μια στην Ευρώπη και μια στις ΗΠΑ ή την Ιαπωνία. Φέτος επιλέχθηκε η Αθήνα, με τις εργασίες να ξεκινούν χθες, Τρίτη 2 Απριλίου, και να συνεχίζουν έως και την Πέμπτη 4 Απριλίου.

Πληροφορίες του Flash.gr αναφέρουν ότι το πρόγραμμα χθες είχε αρχικά κοινωνικές δραστηριότητες, πριν από το επίσημο δείπνο στο οποίο προσκλήθηκε και ο Πρωθυπουργός. Μαζί με τον Πρωθυπουργό προσκλήθηκαν και αρκετά στελέχη της κυβέρνησης, με πρώτη την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, τον Αδ. Γεωργιάδη, την Ειρ. Αγαπηδάκη και τον Μ. Θεμιστοκλέους. Επίσης, προσεκλήθη ο Αναπληρωτής Υπ. Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Παπαθανάσης, ο Υφ. Ανάπτυξης, Μ. Σενετάκης, ο Γ. Μαστρογεωργίου Ε.Γ. Μακροπρόθεσμου Στρατηγικού Σχεδιασμού, ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Β. Κοντοζαμάνης, καθώς και ο Κ. Δασκαλάκης, επικεφαλής της Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη και ο Αρ. Δοξιάδης, Αντιπρόεδρος στο Εθνικό Συμβούλιο Ερευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ). Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν και ο Υπ. Επικρατείας, Α. Σκέρτσος.

Τα ίδια πρόσωπα, από την IFPMA και την Κυβέρνηση, θα συμμετέχουν και στην ευρεία συνάντηση σήμερα το πρωί στο Μαξίμου, όπου αναμένεται να τεθούν τα θέματα που κυριαρχούν στην ατζέντα του φετινού BCR, εστιάζοντας όμως στο ρόλο και τις προοπτικές της Ελλάδας.

Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 10 το πρωί. Στη συνέχεια, τα μέλη του φόρουμ θα μεταβούν στο χώρο διεξαγωγής της στρογγυλής τραπέζης, όπου θα πραγματοποιηθεί μετά το μεσημέρι ο πρώτος κύκλος συζητήσεων. Ο δεύτερος κύκλος θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Πέμπτης πριν το κλείσιμο της συνάντησης και την αναχώρηση των συμμετεχόντων.

Τι περιλαμβάνει η ατζέντα

Η βιοφαρμακευτική καινοτομία και οι προκλήσεις της εποχής αναμένεται να κυριαρχήσουν στη συζήτηση κατά τη διάρκεια του Φόρουμ, αλλά και των συναντήσεων με τον Πρωθυπουργό και τα κυβερνητικά στελέχη. Μεταξύ των θεμάτων θα είναι και η ελληνική φαρμακευτική πραγματικότητα.

Συνολικά η ατζέντα απαριθμεί επτά θέματα πολιτικής διεθνούς, ως επί το πλείστον, εμβέλειας με κυρίαρχα τις επόμενες πανδημίες και τους τρόπους προστασίας των εθνικών συστημάτων υγείας του πλανήτη, τη μάχη κατά της μικροβιακής αντοχής (AMR), αλλά και τα δεδομένα που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ).

Ακόμη θα συζητηθούν τα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας (IP) και των ρυθμιστικών τους πλαισίων, αναζητώντας τρόπους δημιουργίας ανθεκτικών, ισχυρών και αποτελεσματικών IP συστημάτων, αλλά και η αναθεώρηση της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής πολιτικής. Αναπόφευκτα, μέρος της συζήτησης θα αφορά και στο ελληνικό πλαίσιο για την καινοτομία και συγκεκριμένα πως η χώρα μας αξιοποιεί και προωθεί την καινοτομία, οι προκλήσεις, τα εμπόδια και οι ευκαιρίες.

Τα μέλη του BCR

Πρόεδρος του BCR, αλλά και της IFPMA, είναι ο Albert Bourla, CEO της Pfizer. Αν και, ειδικά στη χώρα μας, ο κ. Μπουρλά δεν χρειάζεται συστάσεις θυμίζουμε ότι εργάζεται πάνω από 30 χρόνια στην Pfizer, το τιμόνι της οποίας ανέλαβε τον Ιανουάριο του 2019, σχεδόν ένα χρόνο πριν η πανδημία του COVID-19 αλλάξει τον πλανήτη. Ήταν η Pfizer, μαζί με τη συνεργάτιδα εταιρεία BioNTech, που διέθεσαν διεθνώς ένα από τα εμβόλια κατά του SarsCov2 που επέτρεψαν την επιστροφή στην καθημερινότητα. Η Pfizer, υπό την καθοδήγηση του κ. Μπουρλά, ίδρυσε στη Θεσσαλονίκη, την πόλη όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε, διεθνές Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI), δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία, καθιστώντας την πόλη διεθνές κέντρο καινοτομίας.

Τη λίστα των CEO συμπληρώνουν οι:

Hubertus von Baumbach της Boehringer-Ingelheim, της μοναδικής πολυεθνικής, που έχει αναπτύξει παραγωγικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και η οποία πρόσφατα πραγματοποίησε νέα επένδυση επένδυση ύψους 120 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέας πτέρυγας στο εργοστάσιο της γερμανικής φαρμακευτικής στο Κορωπί.Christopher Boerner της BMS, που ανέλαβε το τιμόνι της Bristol Myers Squibb μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά είχε σημαντικές θέσεις ευθύνης στην εταιρεία για αρκετά χρόνια.Elçin Barker Ergun της Menarini, ανέλαβε το τιμόνι της εταιρείας τον Σεπτέμβριο του 2019. Η μοναδική γυναίκα στο γκρουπ των 20 CEO, έχει μια μεγάλη καριέρα σε θέσεις κλειδιά σε μεγάλες εταιρείες στο χώρο του Φαρμάκου.Robert Davis της MSD, ανέλαβε τη θέση του προέδρου τον Απρίλιο του 2021 και του CEO τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου. Ο Joaquin Duato της Johnson & Johnson, έχει διπλή υπηκοότητα, από Ισπανία και ΗΠΑ, ζει όμως στην Pennsylvania των ΗΠΑ, με την οικογένεια του και δηλώνει οπαδός του ποδοσφαίρου και του τένις.Charl van Zyl της Lundbeck.Richard Francis της TEVA, που ανέλαβε τον Ιανουάριο του 2023.Lars Fruergaard Jørgensen της Novo Nordisk, CEO από τις αρχές του 2021, είναι από πέρσι τον Ιούνιο και ο πρόεδρος της EFPIA, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Εταιρειών και Ενώσεων. Χάρη στην ανάπτυξη της εταιρείας, η Δανία αποτελεί πλέον την τρίτη πιο ευημερούσα οικονομία στην Ευρώπη, όπως αναφέρει και το Fortune.Ο Carlos Gallardo της Almirall.Ο Peter Guenter του Merck Group.Ο Hervé Hoppenot της Incyte.Ο Paul Hudson της Sanofi.Ο Daniel O’Day της Gilead.Ο Stefan Oelrich της Bayer, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Bayer AG και Πρόεδρος και CEO του Φαρμακευτικού Τομέα, θέση που ανέλαβε τον Νοέμβριο του 2018.Ο Osamu Okuda της Ιαπωνικής Chugai.Ο Dave Ricks της Eli Lilly.Ο Hiroaki Ueno της Mitsubishi Tanabe, από την Οσάκα της Ιαπωνίας.Ο Christopher Viehbacher της Biogen.Ο Christophe Weber της Ιαπωνικής Takeda.

Οι επικεφαλής των Ενώσεων είναι οι:

Ο Thomas Cueni ο απερχόμενος Γενικός Διευθυντής της IFPMA.Ο David Reddyο νέος Γενικός Διευθυντής της IFPMA από αυτό τον μήνα.Ο Kenshi Kinoshita της JPMA (Japan Pharmaceuticals Manufacture Association), της Ιαπωνικής Ένωσης Φαρμακευτικών ΕταιρειώνΗ Nathalie Moll της EFPIA, η μοναδική γυναίκα μεταξύ των επικεφαλής των Ενώσεων, δεύτερη μεταξύ των μελών του BCR. Είναι η Γενική Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Εταιρειών και Ενώσεων.Ο Steve Ubl πρόεδρος και CEO του PhRMA, του φόρουμ Φαρμακευτικής Έρευνας και Παραγωγών της Αμερικής (Pharmaceutical Research and Manufacturers of America), που εκπροσωπεί της κορυφαίες εταιρείες βιοφαρμακευτικής έρευνας των ΗΠΑ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό