24.2 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Στην πόρτα της εξόδου 3+1 εισηγμένες, αξίας 3,2 δισ. ευρώ

Ειδήσεις Ελλάδα

Ορισμένες παράπλευρες απώλειες είναι αναγκασμένο να υποστεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά το πρόσφατο μπαράζ επιχειρηματικών συμφωνιών, το οποίο αναμένεται να οδηγήσει τουλάχιστον τρεις εισηγμένες εκτός του ταμπλό.

Συγκεκριμένα, οι εν εξελίξει δημόσιες προτάσεις σε Epsilon Net, Entersoft και Reds, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν τις επίμαχες εταιρείες σε έξοδο από τη Λεωφόρο Αθηνών, με την αγορά να χάνει σε κεφαλαιοποίηση τουλάχιστον 1,04 δισ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Νέα υψηλά 8,5 ετών για την Εθνική – Στα 7,1 δισ. ευρώ η αξία της

Epsilon Net

Υπενθυμίζεται ότι η Epsilon Net, στην οποία οι βασικοί μέτοχοι Νίκος Μίχος και Εθνική Τράπεζα πράττουν συντονισμένα με το αμερικανικό fund General Atlantic, έχοντας ως στόχο την εξαγορά του 100%, έχει χρηματιστηριακή αξία 650 εκατ. ευρώ.

Entersoft

Από την πλευρά της, η Entersoft, η οποία πλέον ελέγχεται από διεθνή κοινοπραξία υπό την Olympia Group του Πάνου Γερμανού, με βασική επιδίωξη την απόκτηση του εναπομείναντος μετοχικού κεφαλαίου, διαθέτει κεφαλαιοποίηση 235 εκατ. ευρώ.

Reds

Όσον αφορά τη Reds, η οποία είναι θυγατρική της Ελλάκτωρ, η διοίκηση του Ομίλου έχει αποφασίσει να «μαζέψει» το σύνολο των μετοχών, οδηγώντας την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων, η οποία σήμερα αξίζει 155 εκατ. ευρώ, σε οριστική αποχώρηση από το ταμπλό.

Αθροίζοντας τη χρηματιστηριακή αξία των παραπάνω τριών εταιρειών, έχουμε ένα σύνολο 1,05 δισ. ευρώ, το οποίο μέσα στους επόμενους μήνες θα «διαγραφεί» από την κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Τέρνα Ενεργειακή

Μην ξεχνάμε δε, και την Τέρνα Ενεργειακή, με τα σενάρια να φέρουν το κρατικό fund των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να προβαίνει αρχικά σε εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου και εν συνεχεία σε δημόσια πρόταση προς τους υπόλοιπους μετόχους.

Εφόσον αυτό καταστεί πραγματικότητα, τότε είναι αρκετά πιθανό η Τέρνα Ενεργειακή, έπειτα από 17 χρόνια παρουσίας στο Χρηματιστήριο (εισήχθη το 2007), να εξέλθει από την αγορά, η οποία θα χάσει ακόμη μια εισηγμένη αξίας 2,16 δισ. ευρώ.

Η «σούμα», λοιπόν, υπολογίζεται δυνητικά σε 3,2 δισ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Το… 13άρι που αλλάζει το ταμπλό

Βέβαια, όλα αυτά δεν θα πρέπει να προκαλούν προβληματισμό στους επενδυτές, δεδομένου ότι ένας από τους βασικούς στόχους της κεφαλαιαγοράς είναι η δημιουργία πρόσθετων αξιών για τους μετόχους, κάτι το οποίο ισχύει στον απόλυτο βαθμό στις παραπάνω περιπτώσεις.

Αυτό, το οποίο ουσιαστικά χρειάζεται η Λεωφόρος Αθηνών, είναι να συνεχίσει τις προσπάθειες προσέλκυσης νέων εταιρειών, οι οποίες φιλοδοξούν να «μεγαλώσουν» και να εξασφαλίσουν πρόσθετη ρευστότητα μέσω του Χρηματιστηρίου -και γιατί όχι, να καταστούν οι επόμενες Epsilon Net, Entersoft κ.α.

Η αξία των εταιρειών που είναι πιθανό να αποχωρήσουν από το Χ.Α.

Τέρνα Ενεργειακή 2,16 δισ. ευρώEpsilon Net 650 εκατ. ευρώEntersoft 235 εκατ. ευρώReds 155 εκατ. ευρώ

ΣΥΝΟΛΟ 3,2 δισ. ευρώ

Χρηματιστήριο: Η «χρυσή» 10άδα των blue chips, με αποδόσεις έως 12% στον Απρίλιο

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής) 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό