28.3 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Eurovision: Φιλοπαλαιστίνιοι «πολιορκούν» το Μάλμε

Ειδήσεις Ελλάδα

Λίγες ώρες πριν την έναρξη του Β’ Ημιτελικού του 68ου Διαγωνισμού της Eurovision, χιλιάδες διαδηλωτές έχουν «πλημμυρίσει» τους δρόμους του Μάλμε της Σουηδίας, διαμαρτυρόμενοι κατά της συμμετοχής του Ισραήλ στον ευρωπαϊκό μουσικό διαγωνισμό.

Σύμφωνα με το Reuters, περίπου 5.000 διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί στην πόλη που φιλοξενεί τον φετινό διαγωνισμό και πραγματοποιούν πορεία, κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά του πολέμου στη Γάζα,όπως «Απελευθερώστε την Παλαιστίνη» και «η EUR νομιμοποιεί τη γενοκτονία».

 Οι διαδηλωτές κρατούν επίσης πλακάτ που αναφέρονται στη Ράφα, την πόλη που είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι, μέχρι να εξαπολύσει το Ισραήλ νέα στρατιωτική επίθεση.

Reuters

Reuters

Reuters

Reuters

Reuters

Reuters

Oι σουηδικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή για ενδεχόμενα επεισόδια, έχοντας ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας και με περιπολίες στους δρόμους του Μάλμε.

Μεταλλικά οδοφράγματα και μεγάλοι τσιμεντόλιθοι έχουν τοποθετηθεί γύρω από το Malmo Arena, που φιλοξενεί τον διαγωνισμό, με την αστυνομία να φρουρεί τον χώρο και να ελέγχει τις τσάντες των επισκεπτών. Μάλιστα, οι επισκέπτες θα πρέπει να περάσουν από ανιχνευτές μετάλλων προτού εισέλθουν στην αρένα όπου θα διεξαχθεί ο δεύτερος ημιτελικός της Eurovision 2024.

Big anti-Israel protest in Malmo, Sweden, ahead of the Eurovison contest tonight which features the Israeli singer Eden Golan pic.twitter.com/TceShiMCOz

— Guy Elster (@guyelster) May 9, 2024

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τετάρτης (8/5), η εκπρόσωπος του Ισραήλ, Eden Golan, πραγματοποίησε την εμφάνισή της στην πρόβα των επιτροπών εν μέσω έντονων αποδοκιμασιών.

Η Golan τραγούδησε το αμφιλεγόμενο τραγούδι της που φέρει τον τίτλο “Hurricane”, για πρώτη φορά με την παρουσία κοινού, το οποίο κοινό θέλησε να στείλει ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα κατά της βάναυσης πολιτικής και των φρικαλεοτήτων της κυβέρνησης του Ισραήλ.

Οι κερκίδες αποδοκίμασαν έντονα την εμφάνιση, φωνάζοντας “Free Palestine”, με τα γιουχαΐσματα να είναι συνεχόμενα κατά τη διάρκεια του τρίλεπτου. Παράλληλα, υψώθηκαν σημαίες και σύμβολα υπέρ της Παλαιστίνης, τα οποία παρεμπιπτόντως έχουν απαγορευτεί από την διοργανώτρια αρχή EBU.

Στα τέλη Μαρτίου, οι συμμετέχοντες από εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων και ο Ελβετός Νέμο, ένα από τα φαβορί, έκαναν έκκληση για μόνιμη κατάπαυση του πυρός.



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό