27.3 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

100άρι μετ’ εμποδίων για τη μείωση των εκκρεμών συντάξεων

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε… σπρίντ διαρκείας αλλά μετ’ εμποδίων επιδίδεται το υπουργείο Εργασίας και ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης προκειμένου να βάλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τον «φάκελο» εκκρεμείς συντάξεις. Τα τελευταία χρόνια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει πραγματοποιήσει μια μεγάλη προσπάθεια με πολλαπλές παρεμβάσεις, επιχειρώντας την επιτάχυνση της έκδοσης των συνταξιοδοτικών αποφάσεων.

Παρά τη μάχη που δίνεται, ωστόσο, το «στοκ» των εκκρεμών συντάξεων παραμένει μεγάλο και δυστυχώς χιλιάδες ασφαλισμένοι παραμένουν για χρόνια σε ομηρία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ταλαιπωρίας είναι αυτό που περνά ασφαλισμένος που επικοινώνησε με το Flash.gr. Ο εν δυνάμει συνταξιούχος, που αποχώρησε από την ενεργό δράση τον Απρίλιο του 2022, ενημερώθηκε λίγο πριν το Πάσχα ότι ο υπολογισμός της σύνταξης του πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2024, δηλαδή δύο χρόνια μετά! Μάλιστα, ο υπολογισμός αυτός αφορά μόνο το σκέλος του δημοσίου, καθώς όπως ο ίδιος τόνισε στο Flash.gr εκκρεμεί ακόμη ο υπολογισμός για το πρώην ΤΣΑΥ και την εφάπαξ παροχή. Όμως, το πιο ενδιαφέρον είναι ότι ο συγκεκριμένος συνταξιούχος, ο οποίος βρίσκεται επί δύο έτη στην μαρτυρική ουρά της αναμονής για τα χρήματα που δικαιούται, διαπίστωσε επίσης ότι είναι και…ανασφάλιστος.

«Επισκέφτηκα τον γιατρό κι έμαθα ότι είμαι … ανασφάλιστος! Σε διάφορες τηλεφωνικές επικοινωνίες με ΕΦΚΑ και ΕΟΠΥΥ δεν κατάφερα να πάρω απαντήσεις για το τι συνέβη! Μου υπέδειξαν ,όμως, να πάρω την απόφαση συνταξιοδότησης και να την πάω αυτοπροσώπως, ώστε να ενεργοποιήσουν πάλι την ασφάλιση μου.Ένα ακόμη δείγμα επιτελικού κράτους και ψηφιοποιημένων διαδικασιών, με αποτέλεσμα εγώ πέραν της δίχρονης αναμονής να πάρω χρήματα που δικαιούμαι, τώρα να πληρώνω το 100% της αξίας των φαρμάκων και να μην έχω τη δυνατότητα εξυπηρέτησης παρά μόνο από δημόσιους γιατρούς» αναφέρει στο Flash.gr ο κ. Στάθης.

Σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια του υπουργείου Εργασίας για τη μείωση των εκκρεμών συντάξεων συνεχίζεται και η Κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την πλήρη εξάλειψη του φαινομένου. Τα τελευταία χρόνια τόσο ο αριθμός των εκκρεμών συντάξεων όσο και το μέσο διάστημα για την έκδοση μίας σύνταξης έχουν μειωθεί δραστικά.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας ο αριθμός των εκκρεμών ληξιπρόθεσμων συντάξεων –δηλαδή αυτών που η έκδοσή τους εκκρεμεί πάνω από τρεις μήνες– έχει περιοριστεί στις κύριες συντάξεις στις 21.000, στις 26.000 στις επικουρικές συντάξεις ενώ υπάρχουν και περίπου στα 9.000 ληξιπρόθεσμα εφάπαξ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό