27 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Προσοχή! Το Ozempic και όχι μόνο εγκαλούνται για πατέντες «σκουπίδια»

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FDA) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αμφισβητεί περισσότερες από 300 καταχωρίσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για 20 διαφορετικά φάρμακα με επωνυμίες σε μια προσπάθεια να προωθήσει τον ανταγωνισμό και να μειώσει τις τιμές των φαρμάκων. Το δημοφιλές φάρμακο για τον διαβήτη της Novo Nordisk Ozempic είναι μεταξύ των φαρμάκων με διπλώματα ευρεσιτεχνίας που αμφισβητούνται.

Οι λίστες τεκμηριώνονται σε αυτό που είναι γνωστό ως Πορτοκαλί Βιβλίο του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) — μια λίστα με φάρμακα που έχουν εγκριθεί από τον FDA. Το Orange Book περιέχει λίστες ευρεσιτεχνιών για συστατικά φαρμάκων, διαδικασίες παραγωγής και πνευματική ιδιοκτησία. Η FTC υποστηρίζει ότι οι ακατάλληλες ή ανακριβείς καταχωρίσεις έχουν ως αποτέλεσμα τεχνητά υψηλές τιμές φαρμάκων.

«Με την υποβολή ψευδών καταχωρίσεων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, οι φαρμακευτικές εταιρείες μπλοκάρουν τον ανταγωνισμό και διογκώνουν το κόστος των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, αναγκάζοντας τους Αμερικανούς να πληρώνουν υψηλές τιμές για τα φάρμακα στα οποία βασίζονται», δήλωσε η πρόεδρος της FTC Lina M. Khan σε δήλωση. «Με την αμφισβήτηση των άχρηστων καταθέσεων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, η FTC καταπολεμά αυτές τις παράνομες τακτικές και διασφαλίζει ότι οι Αμερικανοί μπορούν να έχουν έγκαιρη πρόσβαση σε καινοτόμες και προσιτές εκδόσεις των φαρμάκων που χρειάζονται».

Η FTC ειδοποίησε την FDA για τις διαφορές και έστειλε προειδοποιητικές επιστολές σε 10 φαρμακευτικές εταιρείες: AstraZeneca, Novo Nordisk, Boehringer Ingelheim, Covis Pharma, Glaxo-Smith Kline, Novartis Pharmaceuticals Corp., Teva Pharmaceutical Industries Ltd., και Amphastar Pharmaceut

Στην επιστολή προς τη Novo Nordisk, η Επιτροπή είπε ότι αμφισβητεί τις καταχωρίσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σχετικά με τις μάρκες Ozempic, Saxenda και Victoza της εταιρείας.

“Λάβαμε την επιστολή από την FTC και την εξετάζουμε επί του παρόντος”, δήλωσε εκπρόσωπος της Novo Nordisk στην Quartz σε δήλωση που εστάλη μέσω email.

Οι κατασκευαστές φαρμάκων έχουν πλέον 30 ημέρες για να αποσύρουν ή να τροποποιήσουν τις αμφισβητούμενες καταχωρίσεις ή να αποδείξουν ότι πληρούν τις κανονιστικές απαιτήσεις.

Η FTC αμφισβήτησε στο παρελθόν περισσότερες από 100 καταχωρίσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας το περασμένο φθινόπωρο, με αποτέλεσμα τέσσερις εταιρείες να διαγράψουν ορισμένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Η πρόκληση κατά της Novo Nordisk έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου ο Αμερικανός γερουσιαστής Bernie Sanders ξεκίνησε έρευνα για τις υψηλές τιμές των Wegovy και Ozempic της Novo Nordisk στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό