18 C
Athens
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Πασχαλινό τραπέζι : Αυξημένο κατά 20% το κόστος του με «φωτιά» στην τσέπη του καταναλωτή

Ειδήσεις Ελλάδα

Σήμερα η τιμή των αμνοεριφίων και ανάλογα με τα σημεία πώλησης, ξεκινά από τα 9 ευρώ και πλησιάζει ως τα 17 για το αρνί

9
SHARES

Κατά 20% ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι, θα είναι το πασχαλινό τραπέζι γεγονός που έχει φέρει τους καταναλωτές σε απόγνωση.

Πολλοί θα μετατρέψουν την Κυριακή του Πάσχα σε Τσικνοπέμπτη, επιλέγοντας να μην ακολουθήσουν την πεπατημένη της ημέρας στην επιλογή των κρεάτων.

Σήμερα η τιμή των αμνοεριφίων και ανάλογα με τα σημεία πώλησης, ξεκινά από τα 9 ευρώ και πλησιάζει ως τα 17 για το αρνί, ενώ το κατσίκι ξεκινά από τα δέκα και μπορεί να ξεπεράσει και τα 18 ευρώ το κιλό.

Πάντως, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας, το κόστος του Πασχαλινού τραπεζιού φέτος εκτοξεύεται. Από από 76,53€ έως 109,03 που ήταν πέρσι, στα 89,04€ έως 130,04€ φέτος, μια αύξηση που κυμαίνεται από 16,3 έως 19,3%.

Κι αυτό, επειδή εκτός από τον «οβελία», αρκετά προϊόντα του πασχαλινού τραπεζιού είναι ακριβότερα συγκριτικά με πέρσι.

Τη μεγαλύτερη ζημιά στον οικογενειακό προϋπολογισμό κάνουν το λάδι, τα φρούτα και τα λαχανικά.Ενδεικτικά το ελαιόλαδο αυξήθηκε κατά 45,2%, τα μήλα και τομάτες πάνω από 30%, τα πορτοκάλια 27,8% τα κρεμμύδια 22,7%.

Οβελίας με σφραγίδα προέλευσης

Την ίδια ώρα, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων δίνει οδηγίες προς τους καταναλωτές για την ποιότητα και την προέλευση των αμνοεριφίων που θα επιλέξουν για το πασχαλινό τραπέζι.

1. Χρώμα λαμπρό κυανό (τιρκουάζ) και διακριτικά GR = ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΦΑΓΙΑ2. Χρώμα επιλογής χώρας προέλευσης και διακριτικά χώρας προέλευσης = ΣΦΑΓΙΑ Ε.Ε.3 Χρώμα καστανό και διακριτικά χώρας προέλευσης = ΣΦΑΓΙΑ εκτός ΕΕ

Ταυτόχρονα, ο ΕΦΕΤ συμβουλεύει τους καταναλωτές να προμηθεύονται τα τρόφιμα μόνο από επίσημα, άρα κι ελεγχόμενα σημεία πώλησης, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου του καταστήματος που επιλέγουν και να βεβαιώνονται ότι το κρέας που θα αγοράσουν είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή σε ψυχόμενες προθήκες που λειτουργούν.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό