21.7 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Ο «ακραίος» Φάνης Γκέκας και οι υπόλοιποι

Ειδήσεις Ελλάδα

Σαν σήμερα πριν ακριβώς 17χρόνια ο Φάνης Γκέκας σημείωσε το 20ο γκολ του με την φανέλα της Μπόχουμ για την σεζον 2006/2007. Το τελείωμα της χρονιάς τον βρήκε πρώτο σκόρερ στην Μπουντεσλίγκα πάνω από «ιερά τέρατα» του ποδοσφαίρου. Πόσοι ακόμα Έλληνες ποδοσφαιριστές έχουν πετύχει κάτι παρόμοιo;

Το ημερολόγιο έγραφε 5 Μαϊου 2007 όταν ο Φάνης Γκέκας «άνοιγε» το σκορ στον αγώνα της τότε ομάδας του Μπόχουμ κόντρα στο Αμβούργο. Με το γκολ αυτό ο Έλληνας επιθετικός θα έφτανε τα 20 γκολ στην Μπουντεσλίγκα, ένας αριθμός «ασύλληπτος» αν αναλογιστεί κανείς πως την σεζόν 2006/2007 το γερμανικό πρωτάθλημα ήταν τρομερά ανταγωνιστικό, με την Στουτγκάρδη να κατακτά το πρωτάθλημα στο τέλος.

Το κατόρθωμα του δανεικού τότε στην Μπόχουμ από τον Παναθηναϊκό, Γκέκα, αποκτά μεγαλύτερη αξία αν ρίξουμε μια ματιά στον πίνακα των σκόρερς εκείνης της χρονιάς στην Μπουντεσλίγκα. Παίχτες όπως ο Ρόι Μακάι (Μπάγερν Μονάχου), ο Μάριο Γκόμεζ (Στουντγκάρδη), ο Μάρκο Πάντελιτς (Χέρτα Βερολίνου) και ο Μίροσλαβ Κλόζε(Βέρντερ Βρέμης) τερμάτισαν κάτω από τον Έλληνα άσσο.

Ο Φάνης Γκέκας μπορεί να αποτελεί τον μοναδικό Έλληνα ποδοσφαιριστή στην ιστορία που να έχει πετύχει 20+ γκολ στην Mπουντεσλίγκα, υπάρχουν βέβαια και άλλες περιπτώσεις Ελλήνων παιχτών που πέτυχαν κάτι παρόμοιο σε διαφορετικά όμως κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Νίκος Μαχλάς

H ποδοσφαιρική σεζόν 1997/1998 είχε την «υπογραφή» του Νίκου Μαχλά. Ο Έλληνας επιθετικός στην δεύτερη χρονιά του στην Ερεντιβίζε (Ολλανδικό πρωτάθλημα) για λογαριασμό της Φίτεσε, σκόραρε 34 φορές. Με τις «εξωπραγματικές» του επιδόσεις βοήθησε την ομάδα του να τερματίσει στην 3η θέση του πρωταθλήματος, η οποία μέχρι και σήμερα θεωρείται μια από τις καλύτερες χρονιές της ιστορίας της. Ταυτόχρονα ο Μαχλάς με τα 34 γκολ που «σημείωσε» κατέκτησε το «χρυσό» παπούτσι του 1998 και είναι ο μοναδικός Έλληνας ποδοσφαιριστής που το έχει καταφέρει.

Κώστας Μήτρογλου

Η σεζόν 2015-2016 για τον Κώστα Μήτρογλου ήταν η πιο «παραγωγική» στην «πλούσια» καριέρα του. Ύστερα από ένα αποτυχημένο πέρασμα από την Αγγλία αλλά και την επιστροφή του ως δανεικός στον Ολυμπιακό, ο Μήτρογλου έψαχνε νέες προκλήσεις στην καριέρα του. Η επιλογή του το καλοκαίρι του 2015 δικαίωσε και τον ίδιο αλλά και την Μπενφίκα που τον εμπιστεύτηκε.

Στο «Ντα Λουζ» ο Έλληνας επιθετικός θα έβρισκε τον Βραζιλιάνο αρχισκόρερ Ζόνα , με τον οποίο θα συνέθετε ένα «τρομακτικό» επιθετικό δίδυμο. Ο Μήτρογλου σκόραρε 20 φορές ενώ ο Ζόνας 32, οδηγώντας την ομάδα της Λισσαβόνας στην κατάκτηση του πρωταθλήματος στο τέλος της χρονιάς.

Γιώργος Γιακουμάκης

Η ποδοσφαιρική χρονιά 2020-2021 βρήκε τον Γιώργο Γιακουμάκη να ψάχνει την τύχη του στην Ολλανδία. Η Φένλο τον είχε αποκτήσει το καλοκαίρι του 2020 από την ΑΕΚ για περίπου 450χιλιάδες ευρώ. Ο Γιακουμάκης την δικαίωσε και ξεκίνησε την «απόσβεση» της μεταγραφής του από την πρώτη κιόλας αγωνιστική, όπου και σημείωσε χατ-τρικ(ως αλλαγή). Το «κοντέρ» για τον Έλληνα επιθετικό θα σταματήσει στα 26 γκολ, επίδοση που του χάρισε και το βραβείο του πρώτου σκόρερ της Ερεντιβίζε. Όσο και αν προσπάθησε, εντέλει η Φένλο στο τέλος της χρονιάς υποβιβάστηκε στην δεύτερη εθνική κατηγορία της.

Βαγγέλης Παυλίδης

Η φετινή χρονιά για τον Βαγγέλη Παυλίδη μπορεί να χαρακτηριστεί «ονειρική». 3 στροφές πριν το φινάλε της Ερεντιβίζε ο Έλληνας επιθετικός «φιγουράρει» στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερς ισοβαθμώντας με τον Λουκ Ντε Γιονγκ(Αϊντχόβεν) στα 27 γκολ. Παράλληλα η ομάδα του, Άλκμααρ, βρίσκεται στην 4η θέση της βαθμολογίας έχοντας ήδη εξασφαλίσει την συμμετοχή της στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ της επόμενης σεζόν. Με τις εμφανίσεις του ο Παυλίδης έχει κερδίσει τα βλέμματα πολλών μεγάλων ομάδων της Ευρώπης και δεν αποκλείεται το καλοκαίρι να «μετακομίσει» σε κάποια από αυτές.

Δημήτρης Καραγιάννης 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό