17.9 C
Athens
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Η «χρυσή» 10άδα των blue chips, με αποδόσεις έως 12% στον Απρίλιο

Ειδήσεις Ελλάδα

Ακόμα έναν θετικό μήνα -τον τρίτο μέσα στο 2024- ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο φιγουράρει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών, εν μέσω μιας γενικευμένης αγοραστικής ευφορίας, η οποία αποτυπώνεται εύγλωττα στις επιδόσεις ολοένα και περισσότερων blue chips (και όχι μόνο).

Με διψήφια άνοδο

Είναι ενδεικτικό ότι, κατά τη διάρκεια του Απριλίου, η Eurobank πέτυχε μια απόδοση άνω του 10%, σκαρφαλώνοντας στην περιοχή των 2 ευρώ, για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2015. Μάλιστα, αυτό είχε ως αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας να αγγίξει τα 7,5 δισ. ευρώ, εδραιώνοντας την παρουσία της στην 1η θέση των πολυτιμότερων τραπεζών και στη 2η θέση των πολυτιμότερων εισηγμένων στο Χ.Α.

Εξαιρετική ήταν η πορεία και της Jumbo, η οποία στις προηγούμενες 30 ημέρες εμφάνισε μια μεταβολή της τάξης του 9,5%, φθάνοντας έως τα ιστορικά υψηλά των 28 ευρώ και εκτοξεύοντας την κεφαλαιοποίησή της πλησίον των 4 δισ. ευρώ. Από κοντά ακολούθησε και η μετοχή της Titan Cement, η οποία συνέχισε το δυναμικό ράλι μέσα στο 2024. Έτσι, μέσα στο 2024, πρόσθεσε ένα επιπλέον +8,5% στην αξία της, η οποία πλέον υπολογίζεται σε τουλάχιστον 2,2 δισ. ευρώ ή αλλιώς σε 29 ευρώ/μετοχή.

Ο άνθρωπος που έβγαλε 56 εκατ. ευρώ από τα deal σε Epsilon & Entersoft

Ιστορικά υψηλά

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Cenergy βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, καθώς ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει τον Απρίλιο από τα 7,6 ευρώ, πετυχαίνοντας μια απόδοση τουλάχιστον +6,5% μέσα στον μήνα. Ως εκ τούτου, η χρηματιστηριακή της αξίας αγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ. Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει στον ΟΤΕ, ο οποίος χάρη στο +6,5% του Απριλίου, έχει ανακάμψει άνω των 14 ευρώ. Βέβαια, τα περιθώρια ανόδου παραμένουν υψηλά, δεδομένης της σταθερής υποαπόδοσης των προηγούμενων μηνών.

Από εκεί και πέρα, στους μεγάλους «πρωταγωνιστές» του μήνα συγκαταλέγεται η Mytilineos, η οποία, αφήνοντας πίσω τη συσσώρευση, έχει επιστρέψει στην περιοχή των 38 ευρώ, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 6% μέσα στον μήνα. Και μην ξεχνάμε, αφενός την επιβεβαίωση των σεναρίων για επικείμενη είσοδο στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, αφετέρου τα άκρως ικανοποιητικά μεγέθη του α’ τριμήνου 2024.

Στην ομάδα των blue chips, τα οποία ξεχώρισαν μέσα στον Απρίλιο, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε ακόμη τέσσερις εισηγμένες, οι οποίες κατάφεραν να κάνουν το… ξεπέταγμα. Ο λόγος για τη Lamda Development, η οποία επέστρεψε στα πέριξ των 7 ευρώ/μετοχή, την Quest Συμμετοχών, η οποία ανέκαμψε στα 6 ευρώ/μετοχή, τη Σαράντης, η οποία συνέχισε το μεγάλο ράλι του 2024 (άνω του +40%), αλλά και την Coca – Cola, η οποία κατάφερε να περάσει τον σκόπελο των 30 ευρώ/μετοχή.

Χρηματιστήριο: Τα 21 deals στην Τεχνολογία, αξίας σχεδόν 2 δισ. ευρώ

Οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης με τη μεγαλύτερη άνοδο στον Απρίλιο

Εurobank +12% Jumbo +9,5% Titan Cement +8,5% ΟΤΕ +6,5% Cenergy +6,5% Mytilineos +6% Lamda Development +3,5% Quest Συμμετοχών +3,5% Sarantis +3,5% Coca – Cola +3%

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)   

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό