19.8 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής «μπορεί να προσθέσει περισσότερα από πέντε χρόνια στη ζωή μας»

Ειδήσεις Ελλάδα

«Οι συμμετέχοντες με υψηλό γενετικό κίνδυνο θα μπορούσαν να παρατείνουν κατά περίπου 5,22 χρόνια το προσδόκιμο ζωής στην ηλικία των 40 ετών με έναν ευνοϊκό τρόπο ζωής». Τι λέει μια νέα έρευνα. 

Οι άνθρωποι που έχουν γενετική προδιάθεση για μικρότερη διάρκεια ζωής θα μπορούσαν να ζήσουν περίπου πέντε χρόνια περισσότερο αν ακολουθούσαν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

Στην πρώτη μελέτη του είδους της που διαβάζουμε στο Mirror.co.uk, οι ειδικοί διερεύνησαν πώς οι πιθανότητες επιβίωσης μπορούν να βελτιωθούν μέσω της άσκησης, της υγιεινής διατροφής, του επαρκούς ύπνου και του μη καπνίσματος, παρά την τεράστια επιρροή της γενετικής. Στη μελέτη συμμετείχαν 353.742 Βρετανοί και έδειξε ότι όσοι έχουν υψηλό γενετικό κίνδυνο για μικρότερη διάρκεια ζωής έχουν 21% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με όσους έχουν χαμηλό γενετικό κίνδυνο, ανεξάρτητα από τον τρόπο ζωής τους.

Ο λόγος που τα δόντια σου δεν είναι τόσο λευκά παρά το γεγονός πως ακολουθείς όλους τους κανόνες

Εν τω μεταξύ, τα άτομα με ανθυγιεινό τρόπο ζωής έχουν 78% αυξημένη πιθανότητα πρόωρου θανάτου, ανεξάρτητα από τον γενετικό τους κίνδυνο. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η ύπαρξη τόσο ενός ανθυγιεινού τρόπου ζωής όσο και γονιδίων μικρότερης διάρκειας ζωής υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με τα άτομα με πιο τυχερά γονίδια και υγιεινό τρόπο ζωής.

Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής «μπορεί να προσθέσει περισσότερα από πέντε χρόνια στη ζωή μας»

Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι φαίνεται να έχουν έναν βαθμό ελέγχου σε ό, τι συνέβαινε. Τα ευρήματά τους έδειξαν ότι ο γενετικός κίνδυνος μικρότερης διάρκειας ζωής ή πρόωρου θανάτου μπορεί να αντισταθμιστεί από έναν ευνοϊκό τρόπο ζωής κατά περίπου 62%. Είπαν ότι: «Οι συμμετέχοντες με υψηλό γενετικό κίνδυνο θα μπορούσαν να παρατείνουν κατά περίπου 5,22 χρόνια το προσδόκιμο ζωής στην ηλικία των 40 ετών με έναν ευνοϊκό τρόπο ζωής. Διαπιστώθηκε ότι ο βέλτιστος συνδυασμός τρόπου ζωής για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής είναι το μηδενικό κάπνισμα, η τακτική σωματική δραστηριότητα, η επαρκής διάρκεια ύπνου και η υγιεινή διατροφή».

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ Eence Based Medicine, παρακολούθησε τους ανθρώπους για 13 χρόνια κατά μέσο όρο, κατά τη διάρκεια των οποίων σημειώθηκαν 24.239 θάνατοι.

Οι άνθρωποι ομαδοποιήθηκαν σε τρεις κατηγορίες γενετικά καθορισμένης διάρκειας ζωής, συμπεριλαμβανομένης της μακράς (20,1%), της ενδιάμεσης (60,1%) και της σύντομης (19,8%), και σε τρεις κατηγορίες βαθμολογίας του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της ευνοϊκής (23,1%), της ενδιάμεσης (55,6%) και της δυσμενούς (21,3%). Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πολυγονιδιακές βαθμολογίες κινδύνου για να εξετάσουν πολλαπλές γενετικές παραλλαγές ώστε να καταλήξουν στη συνολική γενετική προδιάθεση ενός ατόμου για μεγαλύτερη ή μικρότερη διάρκεια ζωής.

4 σημάδια στο δέρμα που ίσως μαρτυρούν πως ίσως είσαι αλλεργική στο ποτό

Άλλες βαθμολογίες εξέτασαν αν τα άτομα κάπνιζαν, έπιναν αλκοόλ, έκαναν γυμναστική, το σχήμα του σώματός τους, την υγιεινή διατροφή και τον ύπνο. Στους ερευνητές συμμετείχε προσωπικό από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Zhejiang στην Κίνα και το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Ο Matt Lambert, ανώτερος υπεύθυνος πληροφοριών υγείας στο Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο, δήλωσε: «Αυτή η νέα έρευνα δείχνει ότι, παρά τους γενετικούς παράγοντες, ο υγιεινός τρόπος ζωής, συμπεριλαμβανομένης της ισορροπημένης θρεπτικής διατροφής και της άσκησης δραστηριότητας, μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο. Γνωρίζουμε επίσης ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό