21.6 C
Athens
Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Η Ευρώπη χρειάζεται 8-πλάσιους φορτιστές!

Ειδήσεις Ελλάδα

Η τεχνολογία της ηλεκτροκίνησης και πιο συγκεκριμένα η διείσδυση της στην αγορά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δημιουργία επαρκών υποδομών φόρτισης. Ο κόσμος θα συνεχίσει να διστάζει να αγοράσει ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο αν συνεχίσει να προβληματίζεται για το αν θα βρει φορτιστή όταν τον χρειαστεί και αν αυτός θα λειτουργεί. Από την άλλη, οι υποδομές φόρτισης δεν πρόκειται να αναπτυχθούν αν δεν υπάρχει επαρκής αριθμός αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων που θα δικαιολογούν την επένδυση. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι βρισκόμαστε σε μία περίεργη διελκυστίνδα αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο αριθμός των σημείων φόρτισης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, πρέπει να πολλαπλασιαστεί ώστε ικανοποιεί τις προβλέψεις όσον αφορά στην αγορά.
Πέρυσι εγκαταστάθηκαν στην Ευρώπη κάτι περισσότερο από 150.000 δημόσια σημεία φόρτισης, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό στις 630.000 περίπου. Ακόμα και αυτός ο ρυθμός όμως απέχει παρασάγγας από τις 410.000 που πρέπει να προστίθενται ετησίως αν πρόκειται να πετύχουμε τον στόχο των 3.5 εκατομμυρίων σημείων φόρτισης πανευρωπαϊκά μέχρι το 2030. Αξίζει να αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι οι πωλήσεις των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων αυξάνονται με τριπλάσιο ρυθμό σε σύγκριση με την εγκατάσταση και λειτουργία σταθμών φόρτισης και αυτό δεν είναι μία στατιστική που καταγράφηκε μία χρονιά και τις επόμενες διορθώθηκε καθώς παρατηρείται ως τάση από το 2017 έως το 2023.

Κι αν η Κομισιόν υπολογίζει ότι θα πρέπει να λειτουργούν περίπου 3.5 εκατομμύρια σημεία φόρτισης σε ολόκληρη την Ευρώπη μέχρι το 2030, η ACEA, το συλλογικό όργανο των ευρωπαίων κατασκευαστών, τοποθετεί το ίδιο μέγεθος στα 8.8 εκατομμύρια. Με απλά λόγια, θα πρέπει να δημιουργούνται περίπου 1.2 σημεία φόρτισης ετησίως μέχρι το 2030 ή αν προτιμάς, θα πρέπει να οκταπλασιαστεί ο ρυθμός με τον οποίο εγκαθίστανται νέοι σταθμοί φόρτισης σε σύγκριση με το 2023.
“Η εύκολη πρόσβαση σε δημόσια σημεία φόρτισης δεν είναι απλά “καλό να υπάρχει” αλλά μία βασική και απαραίτητη συνθήκη στην απαλλαγή από τις εκπομπές ρύπων στην μετακίνηση, επιπλέον της υποστήριξης της αγοράς και των ανταγωνιστικών υποδομών παραγωγής στην Ευρώπη. Οι επενδύσεις στις υποδομές δημόσιας φόρτισης πρέπει να αυξηθούν επειγόντως, ραγδαία αν πρόκειται να κλείσουμε το κενό στις υποδομές και να καλύψουμε τους περιβαλλοντικούς στόχους.“
Αναφέρει η ACEA σε δήλωση της.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό