28.3 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Ερντογάν: Τα τουρκικά «φάλτσα» στο πεδίο και η άσκηση «Θαλασσόλυκος»

Ειδήσεις Ελλάδα

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 13 Μαΐου στην Τουρκία και τη νέα συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, την τέταρτη μεταξύ των δύο ηγετών τους τελευταίους έντεκα μήνες στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Ο Τούρκος πρόεδρος έσπευσε να στείλει το μήνυμά ότι «δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε με τις χώρες της περιοχής μας, εμείς προσπαθούμε να αυξήσουμε τους φίλους μας…» 

Με «όχημα» τη Θετική Ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης η Αθήνα παρά τα πρόσφατα «φάλτσα» της Άγκυρας προσβλέπει στη διατήρηση των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας, τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, αλλά και στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων μετά και τις συμφωνίες που υπεγράφησαν κατά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.

Toυρκικά «φάλτσα» στο πεδίο 

Εκπέμποντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι στο τραπέζι δεν μπαίνουν ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντήσει τον Ταγίπ Ερντογάν μετά από μια περίοδο κατά την οποία η Άγκυρα, εν μέσω της προσπάθειας επαναπροσέγγισης των δύο χωρών και με φόντο την ήττα του κυβερνώντος AKP στις τουρκικές δημοτικές εκλογές, προχώρησε σε ένα μπαράζ προκλήσεων σηκώνοντας εκ νέου τους τόνους και προβάλλοντας την αναθεωρητική της ατζέντα και «επί του πεδίου».

Τους τελευταίους τρείς μήνες, η Τουρκία μέσω παράνομων NAVTEX στο Αιγαίο συνέδεσε για πρώτη φορά την εθνική κυριαρχία με τη ναυσιπλοΐα, επαναλαμβάνοντας παράλληλα τα περί αποστρατικοποίησης ελληνικών νησιών. Επανήλθε στην επιθετική ρητορική με αφορμή τη δημιουργία των ελληνικών θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο, ενώ δύο εβδομάδες πριν τη συνάντηση των δύο ηγετών μετέτρεψε με «συνταγή» Αγίας Σοφίας τη Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί.

Τα ΜΟΕ και ο τουρκικός «Θαλασσόλυκος» 

Το τουρκικό ναυτικό στη Σομαλία / Φώτο Reuters

Την ίδια στιγμή, με φόντο το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας», το οποίο σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση υπενθυμίζει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, σήμερα, Τετάρτη του Πάσχα, ξεκινά η δεύτερη φάση της μεγάλης τουρκικής αεροναυτικής άσκησης «Θαλασσόλυκος» με πεδίο δράσης το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Θάλασσα του Μαρμαρά και τη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, οι αεροναυτικές ασκήσεις στο Αιγαίο και ο συντονισμός των ημερομηνιών που διεξάγονται είχαν μεταξύ άλλων τεθεί επί τάπητος κατά τις συζητήσεις των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στα υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών που πραγματοποιήθηκαν το 2023.

Οι ίδιες πηγές μετέφεραν στο Flash.gr ότι η ελληνική πλευρά είχε ζητήσει από την τουρκική αντιπροσωπεία να δείξει ιδιαίτερη προσοχή στις αργίες και τις θρησκευτικές εορτές. Ειδικά, σε ό,τι αφορά τις ημέρες του Πάσχα, ζητήθηκε να αποφευχθεί οποιαδήποτε στρατιωτική άσκηση στο Αιγαίο κατά τη Μεγάλη Παρασκευή, το Μεγάλο Σάββατο, την Κυριακή αλλά και τη Δευτέρα του Πάσχα. Στο πλαίσιο αυτό, το τουρκικό Επιτελείο φαίνεται να αποφάσισε να αποφύγει τις συγκεκριμένες ημέρες και να ξεκινήσει τελικά την επόμενη φάση του «Θαλασσόλυκου» την Τετάρτη του Πάσχα.

Σε κάθε περίπτωση, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή τηρώντας τις βασικές οδηγίες ενεργειών. Παράλληλα, ανοιχτά της Κρήτης βρίσκεται το αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle». Η ναυαρχίδα του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας απέπλευσε από τον ναύσταθμο της Σούδας για την άσκηση του ΝΑΤΟ «Neptune Strike», στην οποία συμμετέχουν ελληνικές αλλά και τουρκικές αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό