20.5 C
Athens
Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Εντολή στις αμυντικές βιομηχανίες να «τρέξουν» τους πυραύλους Aster

Ειδήσεις Ελλάδα

Eντολή στις βιομηχανίες που συμμετέχουν στην κατασκευή των αντιαεροπορικών και αντιβαλλιστικών πυραύλων Aster να δώσουν προτεραιότητα στην εκτέλεση αυτών των παραγγελιών έναντι των υπολοίπων, έδωσε το υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Σεμπαστιάν Λεκορνί.

«Ενεργοποίησα για πρώτη φορά εξουσίες της διοικητικής αστυνομίας, κάτι που επιτρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε έναν αριθμό υπεργολάβων, με τις πολιτικές παραγγελίες να περνούν στο εξής σε δεύτερο πλάνο, μετά τις στρατιωτικές», ανέφερε ο υπουργός από το Κάλβι, όπου συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογό του, τον Γκουίντο Κροσέτο.

Η υποχρέωση αυτή αφορά κατά κύριο λόγο τη βιομηχανία Aubert et Duval, που παράγει ειδικό χάλυβα τόσο για τον πολιτικό αεροναυπηγικό τομέα όσο και για τα υποβρύχια ή τα κανόνια Caesar, ανέφερε μια πηγή με γνώση του θέματος.

Οι πύραυλοι Aster 15 και 30 κατασκευάζονται από την MBDA, σε συνεργασία μεταξύ της Γαλλίας και της Ιταλίας. Οι δύο χώρες έχουν διαθέσει αδιευκρίνιστο αριθμό τέτοιων πυραύλων στην Ουκρανία για την αντιαεροπορική άμυνά της, όμως το Κίεβο ζητά περισσότερους.

Ο πύραυλος αυτός χρησιμοποιείται επίσης στην Ερυθρά Θάλασσα, εναντίον των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που εκτοξεύουν οι αντάρτες Χούθι.

«Συρρικνώνεται» ο χρόνος παραγωγής τους

Ο Σεμπαστιάν Λεκορνί είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο, στα τέλη Μαρτίου, να δώσει τέτοια εντολή, ώστε οι βιομηχανίες να κατασκευάζουν περισσότερους πυραύλους, με ταχύτερους ρυθμούς. Η MBDA υπολογίζει ότι θα μειώσει τον χρόνο παραγωγής των Aster από τους 42 μήνες που ήταν το 2022 σε «λιγότερους από 18 μήνες το 2026» και η παραγωγή θα αυξηθεί κατά 50%, σύμφωνα με τον πρόεδρό της, τον Ερίκ Μπερανζέρ.

Ο Λεκορνί σχολίασε ωστόσο ότι θα πρέπει να επιλυθούν ορισμένα «γραφειοκρατικά τελωνειακά ζητήματα» μεταξύ της Γαλλίας και της Ιταλίας τα οποία μπορεί να οδηγήσουν στην καθυστέρηση της παραγωγής των πυραύλων.

«Πρέπει οι παράγοντες της αμυντικής βιομηχανίας να καταλάβουν ότι πρέπει να εργαστούμε γρηγορότερα, ότι από αυτή τη δουλειά εξαρτάται το μέλλον της χώρας. Αυτό το πράγμα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο», είπε ο Ιταλός υπουργός.

Η τελική συναρμολόγηση των Aster γίνεται στη Γαλλία, όμως ο Λεκορνί είπε ότι βλέπει «θετικά» το αίτημα της Ρώμης να δημιουργηθεί μια δεύτερη αλυσίδα συναρμολόγησης στην Ιταλία.

: ΑΜΠΕ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό