23.9 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Γιατί το Ισραήλ μπήκε στη Ράφα, τι σημαίνει το κλείσιμο του περάσματος

Ειδήσεις Ελλάδα

Η κρίση στη Μέση Ανατολή προκαλεί παγκόσμια ανησυχία, η οποία γίνεται ακόμη πιο έντονη μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την στρατιωτική επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων στη Ράφα.

Ο Guardian αναλύει τα γεγονότα και επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα γιατί το Ισραήλ εισέβαλε στη Ράφα, ποια είναι η κατάσταση των συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς και τι σημαίνει για τους Παλαιστίνιους το κλείσιμο του περάσματος.

Σε άρθρο του, αναφέρει: Οι IDF έστειλαν άρματα μάχης στην πόλη της νότιας Γάζας την Τρίτη, καθώς δήλωσαν ότι οι όροι της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ήταν αδιευκρίνιστοι.

Τη Δευτέρα, χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις ανατολικές συνοικίες της Ράφα στη νότια Γάζα, αφού οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) είπαν στους ανθρώπους να μετακινηθούν σε μια «ανθρωπιστική ζώνη» βορειοδυτικά της πόλης για να αποφύγουν να πληγούν σε μια επικείμενη επίθεση.

Στη συνέχεια η Χαμάς, μετά από μια εβδομάδα κωλυσιεργίας, αποδέχθηκε τους όρους κατάπαυσης του πυρός που πρότειναν οι μεσολαβητές. Ώρες αργότερα, το Ισραήλ δήλωσε ότι θα συμμετάσχει σε νέο γύρο συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός, αλλά ότι οι όροι μιας συμφωνίας απέχουν ακόμη πολύ από το να αποφασιστούν.

Τέλος, μετά από αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι IDF έστειλαν την Τρίτη μια φάλαγγα αρμάτων μάχης και άλλων τεθωρακισμένων οχημάτων για να καταλάβουν την παλαιστινιακή πλευρά του συνοριακού περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο.

Αντίθετες οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφή την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε ευρύτερη επίθεση στην πόλη, αλλά η επιχείρηση αυτή σηματοδοτεί τη συνεχιζόμενη αποφασιστικότητα της ισραηλινής κυβέρνησης να συνεχίσει να πολεμά τη Χαμάς, αυξάνοντας έτσι τη δύναμή της κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων κατάπαυσης του πυρός.

Η δημοσιοποίηση -ή προφανώς εγκεκριμένη διαρροή- αποσπασμάτων με στρατιώτες να υψώνουν ισραηλινές σημαίες και να χρησιμοποιούν ένα τανκ για να καταστρέψουν μια τσιμεντένια πινακίδα «Αγαπώ τη Γάζα» στο πέρασμα υποδηλώνει επίσης έναν συμβολικό σκοπό. Αυτό μπορεί να είναι να πλαισιώσει την επιχείρηση ως την τελική – και μέχρι στιγμής άπιαστη – νίκη πριν από τις παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις.

Τι σημαίνει το κλείσιμο του περάσματος της Ράφα για τους Παλαιστίνιους;

Το πέρασμα ήταν η σανίδα σωτηρίας προς τον έξω κόσμο για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, επιτρέποντας την παράδοση βοήθειας και την απομάκρυνση ασθενών από ένα καταρρακωμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Το κλείσιμό του είναι μια «θανατική καταδίκη» κατά του λαού της Γάζας, ιδιαίτερα των ασθενών και των τραυματιών, λέει η Παλαιστινιακή Αρχή Διαβάσεων της Γάζας. Το μοναδικό άλλο σημείο διέλευσης στο νότο – το Κερέμ Σαλόμ – μέσω του οποίου παραδόθηκε πρόσφατα η περισσότερη βοήθεια προς τη Γάζα, έχει επίσης κλείσει μετά από επίθεση με ρουκέτες της Χαμάς.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία που αποδέχθηκε η Χαμάς;

Αυτό είναι ασαφές, αν και οι γενικές γραμμές είναι γνωστές και το Al Jazeera δημοσίευσε αυτό που το δίκτυο του Κατάρ λέει ότι είναι ένα προσχέδιο. Στο επίκεντρό του είναι η ανταλλαγή των ομήρων που κατέλαβε η Χαμάς κατά την επίθεσή της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου με Παλαιστίνιους κρατούμενους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές και η αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα.

Πολύπλοκοι τύποι καθορίζουν πόσοι και από ποια κατηγορία κρατουμένων και ομήρων – ηλικιωμένοι, νέοι, άνδρες, γυναίκες, άρρωστοι ή υγιείς, στρατιωτικοί ή πολίτες, καταδικασμένοι ή μη – θα απελευθερωθούν και πότε. Θα υπάρξει, πιθανότατα, μια αρχική κατάπαυση του πυρός 42 ημερών, ακολουθούμενη από δύο παρατάσεις παρόμοιας χρονικής διάρκειας, εάν και οι δύο πλευρές τηρήσουν τη συμφωνία.

Τα ισραηλινά στρατεύματα θα αποσυρθούν από τη Γάζα, αν και το χρονοδιάγραμμα και η έκταση αυτού είναι ένα σημείο διαφωνίας. Οι ισραηλινοί περιορισμοί στη βοήθεια θα αρθούν και θα αποκατασταθεί η παροχή βασικών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, που διακόπηκε από το Ισραήλ τις πρώτες ημέρες της σύγκρουσης.

Η συμφωνία, η οποία συντάχθηκε κυρίως από Αιγύπτιους και Καταριανούς αξιωματούχους, θα δεσμεύει και τα δύο μέρη να εργαστούν προς την κατεύθυνση μιας «βιώσιμης ηρεμίας» – διατύπωση που θα μπορούσε να υποδηλώνει είτε τον μόνιμο τερματισμό των εχθροπραξιών που απαιτεί η Χαμάς είτε την προσωρινή παύση που επιθυμεί το Ισραήλ.

Ποια είναι η επόμενη μέρα των συνομιλιών;

Το Ισραήλ δήλωσε ότι θα στείλει αντιπροσωπεία στο Κάιρο τις επόμενες ημέρες για να συζητήσει με τους μεσολαβητές την πρόταση που οι ηγέτες της Χαμάς δήλωσαν ότι αποδέχθηκαν. Η αισιόδοξη άποψη είναι ότι αυτό παρέχει τουλάχιστον ένα πλαίσιο για σοβαρή συζήτηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια συμφωνία σχετικά γρήγορα.

Η απαισιόδοξη άποψη είναι ότι οι θεμελιώδεις διαφωνίες που εμπόδισαν τη συμφωνία μετά τη βραχύβια εκεχειρία του Νοεμβρίου δεν έχουν ακόμη επιλυθεί και ότι ο οριστικός τερματισμός των εχθροπραξιών απέχει ακόμη αρκετά. Τη Δευτέρα το βράδυ, το υπουργικό συμβούλιο πολέμου του Ισραήλ αποφάσισε να συνεχίσει τη στρατιωτική του επίθεση με στόχο τη Ράφα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό