17.9 C
Athens
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Αντίστροφη μέτρηση για το Δώρο Πάσχα

Ειδήσεις Ελλάδα

Η αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή του Δώρου Πάσχα ξεκίνησε, καθώς αύριο εκπνέει η προθεσμία που έχουν οι εργοδότες προκειμένου να καταβάλουν την επιπλέον παροχή στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει ότι όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται Δώρο Πάσχα.

Την ίδια στιγμή, οι «ράμπο» της επιθεώρησης εργασίας ετοιμάζονται για μπαράζ ελέγχων προκειμένου να διαπιστώσουν αν οι εργοδότες κατέβαλλαν εγκαίρως το πολυπόθητο δώρο. Κι αυτό, γιατί όσοι δεν τηρήσουν την συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία, εντός της οποίας πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα έρθουν αντιμέτωποι με βαρύτατες ποινές, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα.

Παράλληλα, η Επιθεώρηση έχει απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους και τα σωματεία που θα διαπιστώσουν τη μη καταβολή του Δώρου, να προσφύγουν στις κατά τόπους υπηρεσίες της. Μάλιστα, τους έχει γνωστοποιήσει ότι πλέον έχουν δικαίωμα υποβολής μήνυσης, ώστε να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι το Δώρο Πάσχα είναι ο μισός μηνιαίος μισθός αν ο εργαζόμενος αμείβεται με μισθό και δεκαπέντε ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο. Σε περίπτωση που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα είτε γιατί αποχώρησε οικειοθελώς από την εργασία του, είτε γιατί απολύθηκε, δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής: Για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες. Σε περίπτωση που κάποιος απασχοληθεί ο λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.

Τι ισχύει σε περίπτωση ασθένειας

Στην περίπτωση που ο μισθωτός ήταν ασθενής κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα αφαιρούνται από τον υπολογισμό μόνο οι ημέρες που έλαβε επίδομα ασθενείας από τον ασφαλιστικό του φορέα. Για παράδειγμα, εάν ένας εργαζόμενους απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθένειας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο μόνο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.

Πού μπορούν να κάνουν καταγγελία οι εργαζόμενοι για το Δώρο

Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία μπορούν να κάνουν σχετικές καταγγελίες, επώνυμα ή ανώνυμα, μέσω της τηλεφωνικής γραμμής καταγγελιών 1555 ή online μέσω της αντίστοιχης πλατφόρμας. Εφόσον οι εργαζόμενοι ή και τα σωματεία προσφύγουν στην αρμόδια με βάση τον τόπο εργασίας Επιθεώρηση Εργασίας θα συνταχθεί σχετική μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ή του νομίμου εκπροσώπου αυτού, στην περίπτωση νομικού προσώπου (εταιρείας, οργανισμού κτλ). Παράλληλα, διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό