21.6 C
Athens
Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Έτσι παίρνει η ομάδα σου το πρωτάθλημα

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο ΠΑΟΚ έβαλε «φωτιά» στο πρωτάθλημα με τη νίκη του με 3-2 απέναντι στην ΑΕΚ στην Τούμπα και έδωσε στον εαυτό του αρκετές ελπίδες για τον τίτλο με ένα πιθανό 3/3, η ΑΕΚ (και πλέον) και ο Ολυμπιακός κρατάνε τη τύχη στα χέρια τους, ενώ ο Παναθηναϊκός χρειάζεται ένα «θαύμα», μετά την «αυτοκτονία» για σεμινάριο απέναντι στον Άρη.

Η απόσταση από την κορυφή μειώθηκε, με τον ΠΑΟΚ να είναι στο -4 από την πρωτοπόρο ΑΕΚ, διαθέτοντας και ένα παιχνίδι λιγότερο. Στο -4 είναι και ο Παναθηναϊκός, ενώ ο Ολυμπιακός απέχει 5 βαθμούς από την 1η θέση, επίσης με ένα ματς λιγότερο, το εξ αναβολής που εκκρεμεί και έχει προγραμματιστεί για τις 12 Μαΐου.

Εμείς μαζέψαμε όλα τα πιθανά σενάρια για το πώς η ομάδα σου μπορεί να κατακτήσει το πρωτάθλημα, ωστόσο πρώτα αξίζει να σημειωθεί μία καθοριστική λεπτομέρεια. Ποια είναι αυτή; Το ότι η ΑΕΚ παρά την ήττα από τον ΠΑΟΚ απέκτησε το «πάνω χέρι» σε κάθε πιθανή ισοβαθμία, έναντι όλων των διεκδικητών του τίτλου! Συνεπώς, όποιος θέλει να σηκώσει την κούπα, θα χρειαστεί να την προσπεράσει και να την βάλει από κάτω του στη βαθμολογία.

Το πράγμα δυσκόλεψε, αλλά…

Η ΑΕΚ έκανε τη ζωή της αρκετά πιο δύσκολη. Εντούτοις, αυτό δεν σημαίνει πως έχασε το πρωτάθλημα από τον έλεγχό της, αλλά πλέον δεν έχει την άνεση της απώλειας βαθμών. Το έκανε στην Τούμπα. Η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα, η οποία θα τον έχει στη διάθεσή της καθώς δεν κινδυνεύει με τιμωρία για τη σύρραξη μετά το τέλος της αναμέτρησης κόντρα στον ΠΑΟΚ, χρειάζεται 2/2 για τον τίτλο.

Αρχικά, δηλαδή, «διπλό» στον Πειραιά απέναντι στον Ολυμπιακό κι έπειτα νίκη με τη Λαμία. Η ΑΕΚ κάνει το repeat και αναδεικνύεται πρωταθλήτρια για δεύτερη διαδοχική χρονιά και αν πάρει 4 βαθμούς στα δύο εναπομείναντα παιχνίδια (μία νίκη και μία ισοπαλία), ωστόσο θα χρειαστεί να πετάξει κάπου βαθμούς και να μην κάνει το 3/3 ο ΠΑΟΚ.

Συμπαραστάτης η Τούμπα κι… εχθρός ο Άρης

Ο ΠΑΟΚ από τη δική του μεριά αύξησε σε μεγάλο βαθμό τη τύχη του στο φετινό πρωτάθλημα. Ξαναέφτιαξε τη διάθεσή του μετά τα συνεχόμενα ανεπιτυχή αποτελέσματα κι έβγαλε αντίδραση σε ένα κομβικό σημείο. Ωστόσο, δεν κρατάει τη τύχη στα χέρια του, καθώς ακόμη κι αν κάνει το 3/3 (νίκες με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στην Τούμπα και «διπλό» με Άρη), θέλει η ΑΕΚ να μην κερδίσει και τις δύο αναμετρήσεις της.

Ο ΠΑΟΚ μπορεί και με 7 βαθμούς να πάρει τον τίτλο (δύο νίκες και μία ισοπαλία), εφόσον η ΑΕΚ πάρει μόλις έναν βαθμό (π.χ. ήττα με Ολυμπιακό και ισοπαλία με Λαμία). Αυτό το σενάριο είναι εξαιρετικά δύσκολο, συνεπώς η ομάδα του Λουτσέσκου χρειάζεται το 3/3. Κάτι που σημαίνει πως πρέπει για αρχή να αξιοποιήσει την Τούμπα (όπως και με την ΑΕΚ) στα δύο ντέρμπι κι έπειτα να νικήσει και το τρίτο με τον Άρη εκτός έδρας, τον οποίο δεν έχει νικήσει φέτος!

Και ξαφνικά, είναι στα χέρια του

Ο Ολυμπιακός αποτελούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα τον… 4ο της μάχης του τίτλου, όμως πια διατηρεί την τύχη στα χέρια του κι εκείνος μπορεί να αποφασίσει το πού θα τερματίσει. Κι αυτό διότι αν οι Πειραιώτες κάνουν το 3/3 με ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη, ΑΕΚ στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και Παναθηναϊκό στη «Λεωφόρο» θα στεφθούν Πρωταθλητές Ελλάδας.

Προφανώς το πρόγραμμα είναι το πιο δύσκολο, αλλά στο σημείο που έχουμε φτάσει έχει αποδειχθεί στην πράξη πως αν θες το πρωτάθλημα, πρέπει να… κερδίσεις τους υπόλοιπους. Δεν υπάρχει περιθώριο για ισοπαλίες και βαθμολογικές απώλειες κι αν η ομάδα του Μεντιλίμπαρ απωλέσει τον οποιονδήποτε βαθμό, θα τεθεί νοκ-άουτ.

Χάθηκαν (σχεδόν) όλα και ίσως χαθούν ακόμη περισσότερα

Ο Παναθηναϊκός μετά την ήττα από τον Άρη «πέταξε» στα… σκουπίδια όλη του τη φετινή πορεία. Η διαφορά από την πρωτοπόρο ΑΕΚ είναι ουσιαστικά στους 5 βαθμούς αφού υστερεί στη μεταξύ τους ισοβαθμία και το «τριφύλλι» έχει μόλις 6 διαθέσιμους βαθμούς από εδώ και πέρα.

Το σενάριο για τον τίτλο είναι ένα και μοναδικό και στην ίδια την ομάδα πρέπει να γνωρίζουν πως μπορεί να μην είναι ανέφικτο, αλλά χρειάζεται συνδυασμό αποτελεσμάτων. Η ομάδα του Τερίμ αναζητά νίκες κόντρα σε ΠΑΟΚ (εκτός) και Ολυμπιακό (εντός), η ΑΕΚ να πάρει μόλις έναν βαθμό με Ολυμπιακό και Λαμία και ο ΠΑΟΚ αφού χάσει στο μεταξύ τους ματς να μην κάνει το 2/2, καθώς ο «Δικέφαλος του Βορρά» υπερτερεί σε τυχόν ισοβαθμία.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως βαθμολογικά δεν υπάρχει μόνο ενδιαφέρον για το πρωτάθλημα, αλλά και για την 2η και 3η θέση που προσφέρουν εξασφαλισμένη έξοδο στην Ευρώπη του χρόνου. Ο Πρωταθλητής Ελλάδας θα παίξει στα προκριματικά του Champions League, αν ο Παναθηναϊκός πάρει το Κύπελλο Ελλάδας θα παίξει στα προκριματικά του Europa League κι οι άλλοι δύο που θα συμπληρώσουν την 4άδα θα αγωνιστούν στα προκριματικά του Conference League.

Ωστόσο, σε περίπτωση που ο Άρης κατακτήσει το Κύπελλο, τότε θα «φάει» το ευρωπαϊκό εισιτήριο του 4ου της Super League. Οι Θεσσαλονικείς θα αγωνιστούν στα προκριματικά του Europa League, ο Πρωταθλητής Ελλάδας σε αυτά του Champions League και ο 2ος με τον 3ο σε εκείνα του Conference League, με έναν εκ των ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό ή Παναθηναϊκό να μένουν εκτός Ευρώπης!

Φυσικά, υπάρχει και το σενάριο ο Άρης να πάρει το Κύπελλο κι ο Ολυμπιακός να τερματίσει 4ος, αλλά να σηκώσει το Conference League. Τότε (και μόνο τότε), η Ελλάδα θα βγάλει 5 ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις του χρόνου, με τον Πρωταθλητή Ελλάδας στα προκριματικά του Champions League, τον Ολυμπιακό απευθείας στο League Phase του Europa League, τον Άρη στα προκριματικά ως Κυπελλούχο Ελλάδας και τον 2ο με τον 3ο της Super League στα προκριματικά του Conference League.

Η βαθμολογία για τη μάχη του τίτλου

(Θέση – Ομάδα – Αγώνες – Βαθμοί)1. ΑΕΚ 34 752. ΠΑΟΚ 33 713. Παναθηναϊκός 34 714. Ολυμπιακός 33 705. Άρης 34 526. Λαμία 34 35

Το πρόγραμμα μέχρι το φινάλε της σεζόν

Εξ αναβολής παιχνίδι(12/05, 20:00) ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός35η αγωνιστική(15/05, 20:00) Ολυμπιακός – ΑΕΚ(15/05, 20:00) ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός(15/05, 20:00) Λαμία – Άρης36η αγωνιστική(19/05, 20:00) ΑΕΚ – Λαμία(19/05, 20:00) Άρης – ΠΑΟΚ(19/05, 20:00) Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό