23.9 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Ένας χρόνος από τη στέψη του βασιλιά Καρόλου

Ειδήσεις Ελλάδα

Η επέτειος ενός χρόνου συμπληρώνεται από τότε που το βρετανικό έθνος γιόρτασε την ιστορική στέψη του Βασιλιά και της Βασίλισσας, με τον Κάρολο να στέφεται κατά τη διάρκεια μιας αρχαίας τελετής στο Αβαείο του Ουέστμινστερ στις 6 Μαΐου 2023.

Η λειτουργία έλαβε χώρα σχεδόν οκτώ μήνες αφότου ο Κάρολος διαδέχθηκε τη μητέρα του, βασίλισσα Ελισάβετ Β’, στο θρόνο.

Η στέψη ξεκίνησε ένα καλοκαίρι με βασιλικές πρωτιές για τον νέο μονάρχη, καθώς και πολλά τελετουργικά ορόσημα, συμπεριλαμβανομένης της εναρκτήριας ομιλίας του Βασιλιά στα εγκαίνια του Κρατικού Κοινοβουλίου.

Φέτος, τα μέλη της βασιλικής οικογένειας συγκλονίστηκαν από τις διαγνώσεις καρκίνου του Βασιλιά και της Πριγκίπισσας της Ουαλίας, με τον καρκίνο του Καρόλου να εντοπίζεται από τους γιατρούς μετά από θεραπεία για διόγκωση προστάτη.

Οι μεγάλης κλίμακας εμφανίσεις του μονάρχη διακόπηκαν καθώς άρχισε τη θεραπεία, αλλά στις 30 Απριλίου, ο Βασιλιάς επέστρεψε σημαντικά στα δημόσια καθήκοντα καθώς επισκέφθηκε το Κέντρο Καρκίνου του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου Macmillan Hospital.

Η ανάρτηση του Παλατιού

Στον επίσημο λογαριασμό της βασιλικής οικογένειας στο X σημειώνεται η επέτειος της μεγαλοπρεπούς τελετής στο Αβαείο του Γουέστμινστερ και αναφέρεται:

«Μαζί με την ίδια την τελετή, το Σαββατοκύριακο της Στέψης είδε μια πομπή με άμαξες στο κεντρικό Λονδίνο, μια υπερπτήση αεροσκαφών, έναν Βασιλικό Χαιρετισμό από 4.000 στρατιώτες στους κήπους του Παλατιού του Μπάκιγχαμ, μία Συναυλία για τη Στέψη στο Κάστρο του Ουίνδσορ και μια πρωτοβουλία εθελοντισμού σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο».

Η ανάρτηση συνοδεύεται από ένα μοντάζ με βίντεο που υπενθυμίζουν με χρονολογική σειρά όσα συνέβησαν εκείνες τις ημέρες του Μαΐου του 2023.

Ο 75χρονος μονάρχης θα περάσει ιδιωτικά την ημέρα με τη βασίλισσα Καμίλα, μετά από την εβδομάδα που σηματοδότησε την επιστροφή του στις επίσημες δημόσιες υποχρεώσεις του. Απουσίαζε επί τρίμηνο, μετά από τη διάγνωση περί καρκίνου που σόκαρε τους Βρετανούς.

Την Τρίτη ο Κάρολος επισκέφθηκε με τη σύζυγό του κέντρο αντικαρκινικής θεραπείας στο κεντρικό Λονδίνο, ενώ μέσα στην εβδομάδα παρέστη επίσης στη Βασιλική Ιππική Επίδειξη του Ουίνδσορ. Την Κυριακή εκκλησιάστηκε σε ναό κοντά στην κατοικία του στο Χάιγκροουβ του Γκλόστερσιρ, όπου πέρασε το Σαββατοκύριακο.

Την Τετάρτη ο βασιλιάς Κάρολος αναμένεται να παραστεί στο πρώτο πάρτι που θα διεξαχθεί φέτος στους κήπους του Παλατιού του Μπάκιγχαμ. Το πάρτι, με προσκεκλημένους πολίτες από διάφορους τομείς του δημοσίου βίου, συμπίπτει χρονικά με την εκδήλωση στο Λονδίνο για τα δέκα χρόνια από τους πρώτους Αγώνες Invictus, στην οποία θα βρίσκεται ο ιδρυτής τους πρίγκιπας Χάρι.

Ακόμα είναι άγνωστο αν γιος και πατέρας θα συναντηθούν για πρώτη φορά μετά από το ταξίδι-αστραπή του δούκα του Σάσεξ από την Καλιφόρνια στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν ο Κάρολος μοιράστηκε τη διάγνωση καρκίνου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό